Αραβικές χώρες: Το νέο ”Ελντοράντο”;

Oι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης την τελευταία 10ετία, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις στο επενδεδυμένο κεφάλαιό τους, σε βάθος χρόνου. Όμως, το πραγματικό Ελντοράντο ίσως να βρίσκεται πλέον σε μια άλλη μεριά της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Στις αραβικές χώρες.

Αραβικές χώρες: Το νέο ”Ελντοράντο”;
Δέκα και πλέον χρόνια πριν ο ελληνικός Τύπος έβριθε δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να κάνουν τα Βαλκάνια ”ζώνη της δραχμής” και τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Την ίδια εποχή που εμείς φιλοδοξούσαμε να ”κατακτήσουμε” επιχειρηματικά τις γειτονικές μας χώρες, άλλοι, όπως οι Αυστριακοί, δούλευαν μεθοδικά και αθόρυβα για να επεκτείνουν την οικονομική επιρροή τους, καθιστώντας τη Βιέννη οικονομική πρωτεύουσα ενός μέρους των Βαλκανίων.

Όμως, οι ψευδαισθήσεις κάποτε τελειώνουν. Σήμερα, εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δραστηριοποιούνται μεν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, αλλά η παρουσία τους δεν είναι ανάλογη των αρχικών προσδοκιών και των βαρύγδουπων δηλώσεων που τις συνόδευαν.

Αν μάλιστα πιστέψει κανείς τους επαΐοντες, οι ελληνικές εταιρείες μπορεί να μην είναι και τόσο ευπρόσδεκτες σε ορισμένες απ’ αυτές τις χώρες, όπου οι ντόπιοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν στους Έλληνες ότι τους ξεπέρασαν κατά πολύ σε βιοτικό επίπεδο.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι οι τοπικές επιχειρήσεις ”διαμάντια” έχουν ήδη πωληθεί και οι ελάχιστες που έχουν απομείνει είναι είτε πανάκριβες είτε απλησίαστες για τα ελληνικά πορτοφόλια.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη των ελληνικών εταιρειών για ανάπτυξη είναι υπαρκτή και ο μόνος δρόμος για να ικανοποιηθεί είναι ένας. Η επέκταση σε νέες αγορές που προσφέρουν εχέγγυα για μακροχρόνια ανάπτυξη, έστω κι αν συνοδεύεται από την ανάληψη μεγαλύτερων κινδύνων.

Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία, ορισμένες αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνουν ο επόμενος κύριος επενδυτικός προορισμός των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άμεσες επενδύσεις στις αραβικές χώρες ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο όταν συγκρίνονται με βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, οι οποίες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη διετία.

Επιπλέον, το γεωπολιτικό ρίσκο είναι πιο αυξημένο λόγω της γειτνίασης τους με εστίες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ και η Παλαιστίνη, ενώ το συναλλαγματικό ρίσκο παραμένει.

Από την άλλη πλευρά, όμως είναι όμως περισσότερο φιλικά διακείμενες απέναντι στους Έλληνες, έχουν πληθυσμό που αναπτύσσεται γρήγορα και ορισμένες εξ αυτών προχωρούν σταδιακά σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν τεράστια κεφάλαια προς επένδυση, λόγω πετρελαίου, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν projects και τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να πάνε στη Δύση αυτή τη φορά, λόγω του κλίματος που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ίσως λοιπόν να μην έχουν άδικο όσοι διακρίνουν στις αραβικές χώρες το νέο επιχειρηματικό Ελντοράντο για το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v