Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Η παιδική χαρά των hedge funds!

Χθες ήταν η δημοπρασία εντόκων στην Πορτογαλία, αύριο ίσως είναι κάτι άλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πίεση στα ελληνικά ομόλογα αυξομειώνεται ανάλογα με τις διαθέσεις των παικτών. Υπάρχει αντίδοτο;

Ελλάδα: Η παιδική χαρά των hedge funds!
Δεν είναι ωραίο να σε έχουν βάλει στη μέση και να σε βαράνε όποτε τους κάνει κέφι.

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και αρκετές εβδομάδες με τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.

Η Ελλάδα έχει γίνει η παιδική χαρά των κάθε λογής hedge funds και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων που συρρέουν συνεχώς καθότι έχουν πληροφορηθεί τις εκπληκτικές αποδόσεις των πρωτοπόρων.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των πιέσεων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει επιπρόσθετα μέτρα υπό την πίεση των Βρυξελλών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ περίπου το 2010.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να λάβει περισσότερα μέτρα στο μέλλον αν οι εκτιμήσεις, που θέλουν το ΑΕΠ να συρρικνώνεται με ρυθμό 1% και πλέον αντί του 0,3% όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επιβεβαιωθούν.

Οι πιθανότητες να συρρικνωθεί το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1% και πάνω αυξάνονται ασφαλώς όσο οι φόροι αυξάνονται και οι δαπάνες συγκρατούνται.

Όλα αυτά αφήνουν μάλλον αδιάφορους τους διαχειριστές, που κάθονται σε ξένες πρωτεύουσες και βλέπουν τα γνωστά trades του σορταρίσματος ελληνικών μετοχών και ομολόγων με ταυτόχρονες αγορές συμβολαίων CDS σε ελληνικά χρέη να τους βγαίνουν.

Μετά το τραγικό λάθος της πορτογαλικής κυβέρνησης να μην επιδιώξει μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της ιβηρικής χώρας το 2010 και τη χθεσινή ατυχή εξέλιξη της δημοπρασίας των εντόκων, η Πορτογαλία μας "έκλεψε" για λίγο τη δόξα της παγκόσμιας προβολής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να είχαμε ελληνική συμβολή με το σορτάρισμα πορτογαλικών ομολόγων.

Όσοι όμως ευελπιστούν ότι οι παίκτες θα εγκαταλείψουν το ελληνικό trade για να στραφούν στο πορτογαλικό, που όντως υπόσχεται μεγαλύτερα κέρδη αφού τα πορτογαλικά spreads δεν έχουν ξεχειλώσει όσο τα ελληνικά, μάλλον θα απογοητευτούν.

Ίσα-ίσα που μια ήπια αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads θα δώσει την ευκαιρία για άνοιγμα νέων θέσεων, εκ των οποίων αρκετές θα κλείσουν με κέρδη όταν το πεινασμένο για χρήμα ελληνικό δημόσιο εκδώσει τη νέα σειρά ομολόγων 10ετών και 3ετών που περιμένει η αγορά.

Με λίγα λόγια, δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την παιδική χαρά όσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι, π.χ. ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, για κράτη που βρίσκονται σε φάση αδυναμίας.

Όσοι γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς των κεφαλαιαγορών επιχειρηματολογούν ότι το αντίδοτο θα μπορούσε να προέλθει από την EIB (European Investment Bank).

Θα ήταν ένα αντίδοτο με όρους αγοράς, στο οποίο η ΕΙΒ θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις αγορές ομολόγων.

Έτσι θα μπορούσε ο χώρος που ονομάζεται Ελλάδα να εκκενωθεί από τις ορδές των παικτών, hedge funds και άλλων, που τον έχουν κάνει παιδική χαρά.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v