Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλλάς Α.Ε: Ζητούνται spokesman και έργα!

Η κυβέρνηση θα πρέπει να μιλάει με τις Βρυξέλλες. Πρωτίστως όμως θα πρέπει να μιλάει στις αγορές που καθορίζουν καθημερινά την αξία της εταιρίας Ελλάδα Α.Ε.

Eλλάς Α.Ε: Ζητούνται spokesman και έργα!
To ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ξεπουλήματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων και τραπεζικών μετοχών δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, ίσως ύστερα από μια ανάπαυλα των "εχθροπραξιών".

Η νέα διεύρυνση του επιτοκιακού spread με το οποίο δανείζεται η χώρα πάνω από τη Γερμανία στα 10 χρόνια χθες στις 167 - 170 μονάδες βάσης και η νέα υποχώρηση της Σοφοκλέους αποτυπώνουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει για τη χώρα στο εξωτερικό.

Δεν είναι πλέον μόνο ο κ. Τρισέ, ο κ. Αλμούνια και οι άλλοι που εμμέσως πλην σαφώς χαρακτηρίζουν τα στατιστικά στοιχεία της χώρας αναξιόπιστα και αμφιβάλλουν για την ικανότητά μας να βάλουμε τα δημοσιονομικά σε τάξη.

Το μπαλάκι έχει πλέον περάσει στις αγορές που μέχρι πριν λίγο καιρό παρακολουθούσαν απαθείς τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων και την αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009.

Η "πατάτα" της Τράπεζας της Ελλάδος και του κ. Προβόπουλου προσωπικά, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τη διαρροή σε μερίδα του Τύπου της σύστασης προς τις τράπεζες για περιορισμό της 12μηνης ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ, τις ξύπνησε για τα καλά.

Είναι πλέον πιθανό ο προϋπολογισμός του 2010 να μην αποδειχθεί αρκετός για να τιθασεύσει τα άγρια ένστικτα μερικών παικτών στην αγορά που μυρίζουν αίμα και γι’ αυτό πουλάνε τα ομόλογα και τις μετοχές της εταιρίας Ελλάδα Α.Ε.

Άλλωστε, στα δικά τους μάτια, ένας προϋπολογισμός που στοχεύει σε έλλειμμα ίσο με το 9,1% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί περιοριστικός ακόμη κι αν το έλλειμμα στον αμέσως προηγούμενο ανερχόταν στο 12,7% του ΑΕΠ.

Πολύ περισσότερο όταν το δημόσιο χρέος της ίδιας χώρας ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.

Πιθανόν λοιπόν η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος το 2010 να μην αρκεί για να πείσει τις αγορές ότι στα σημερινά επίπεδα το spread της χώρας έναντι της Γερμανίας είναι δίκαιο και ικανοποιητικό, παρότι είναι παρασάγγας το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Σε τέτοιες περιπτώσεις η επίθεση ίσως είναι η καλύτερη άμυνα.

Για να υλοποιηθεί όμως θα πρέπει να υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει αυτό το έργο έχοντας στα χέρια του όπλα για να αντιστρέψει το κλίμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ως αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, είναι εξ ορισμού εκπρόσωπος της Ελλάδας Α.Ε.

Είναι όμως επιφορτισμένος με τόσο πολλά θέματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής που είναι πολύ δύσκολο να είναι full time εκπρόσωπος.

Όπως κι αν έχει, κάποιος θα πρέπει να επιφορτιστεί αυτόν τον ρόλο και να προσπαθήσει να πείσει τις αγορές αφενός για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας και αφετέρου για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να πείσει ως προς το δεύτερο σκέλος αν δεν έχει μαζί του ισχυρά χαρτιά, όπως η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο περιορισμός των δημοσίων επιχειρήσεων κτλ.

Το spread και οι μετοχές της εταιρίας Ελλάδα Α.Ε. μπορεί να σταθεροποιηθούν σε κάποιο σημείο.

Όμως, οι μάνατζερ και οι μέτοχοί της δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι γιατί μπορεί να ξυπνήσουν μια μέρα και να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Στο χέρι τους είναι να μην την πάθουν.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v