Α. Παπαφράγκου: Καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές

Για τον ρόλο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Gilead Sciences, που ερευνά και αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς που υπάρχουν σημαντικά θεραπευτικά κενά, μιλά στο Euro2day.gr, ο Δ/ντής Εμπορικού Τμήματος Ογκολογίας.

Α. Παπαφράγκου: Καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές

Στους θεραπευτικούς τομείς και τους σχεδιασμούς για περαιτέρω αναπτυξιακά βήματα της Gilead Sciences εστιάζει ο Αργύρης Παπαφράγκου, Δ/ντής Εμπορικού Τμήματος Ογκολογίας, μιλώντας στο Euro2day.gr.

Η βιοφαρμακευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για περισσότερο από 30 χρόνια διαθέτει πρωτότυπα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, των Ηπατιτίδων Β, D και C, των Αιματολογικών/ Ογκολογικών Παθήσεων, της Covid-19, των Σοβαρών Συστηματικών Μυκητιάσεων καθώς και της Κυστικής Ίνωσης.

Η Gilead ειδικεύεται στον χώρο της ογκολογίας και ο κ. Παπαφράγκου σκιαγραφεί τις εξελίξεις στον τομέα και τον ρόλο της εταιρείας να προσφέρει συνεχώς νέες θεραπείες για ασθένειες οι οποίες είναι απειλητικές για τη ζωή. 

Στέκεται στη σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα με στόχο την πρόληψη, μια από τις οποίες αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Αναδεικνύει το όραμα της κυτταρικής θεραπείας ως τον θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου μελλοντικά και απαντά στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει περαιτέρω, καθώς για ακόμη μια χρονιά η Gilead πρωτοστάτησε με μια αντισυμβατική καμπάνια ενημέρωσης με αφορμή τον φετινό Οκτώβριο ως μήνα Πρόληψης & Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Κύριε Παπαφράγκου, σε ποιες θεραπευτικές κατηγορίες δραστηριοποιείται η Gilead Sciences και τι προσφέρει αυτή τη στιγμή;

Σήμερα, η Gilead Sciences προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο «υψηλής» εξειδίκευσης, που περιλαμβάνει προϊόντα με ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς, όπως ο HIV, η Ιογενής Ηπατίτιδα, οι Μυκητιασικές Λοιμώξεις και τα Φλεγμονώδη Νοσήματα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια κατέστησε διαθέσιμες καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές στην Αιματολογία και την Ογκολογία. Εστιάζοντας σε θεραπείες, που κυριολεκτικά σώζουν ζωές ή προσφέρουν σημαντικότατα θεραπευτικά οφέλη για τους ασθενείς, στην Gilead Sciences είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα που έχουμε να παρουσιάσουμε ως εταιρεία. Στον HIV συνεχίζουμε να καινοτομούμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ιός αποτελεσματικά σε ενήλικες ασθενείς. Στο πεδίο της Ηπατολογίας, η Gilead με ένα πολύ εκτεταμένο κλινικό πρόγραμμα, έχει καταφέρει να αναπτύξει καινοτόμες θεραπείες για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β, C και D. Νιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκρίζωση της Ηπατίτιδας C έως το 2030.

Επιπρόσθετα, υπηρετώντας το όραμα «να πετύχουμε το ακατόρθωτο» για τους ασθενείς, ενισχύουμε συστηματικά την παρουσία μας στον τομέα της Ογκολογίας. Προχωρούμε στην εμπορική διάθεση ενός στοχευμένου σκευάσματος μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων, το οποίο αφορά στη θεραπεία μιας επιθετικής μορφής καρκίνου: του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Στον τομέα της Αιματολογίας, η ανάπτυξη καινοτόμων κυτταρικών θεραπειών (CAR-T), σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς εξατομικευμένων θεραπειών νέας γενιάς. Αυτό γεννά την ελπίδα ότι θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις σε ιατρικές ανάγκες ασθενών για συγκεκριμένους τύπους αιματολογικών καρκίνων οι οποίες μέχρι λίγο καιρό πριν παρέμεναν ακάλυπτες.

Φιλοδοξούμε μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των θεραπειών, να καταφέρουμε να προσφέρουμε σε περισσότερους ασθενείς, εντός του εύρους ένδειξης, τη δυνατότητα ίασης θεραπεία με τη χρήση των κυττάρων CAR-T, που προσφέρει μια νέα, πολύτιμη επιλογή στους ασθενείς, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης αυτών. Η αλήθεια είναι ότι στη Gilead, οραματιζόμαστε την κυτταρική θεραπεία ως τον θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου μελλοντικά.

Είναι σαφές ότι η εστίαση στην καινοτομία αποτελεί διαχρονικά, στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα για την Gilead. Ήδη, από το 1990 η Εταιρεία ανέπτυξε θεραπεία για τις συστηματικές μυκητιασικές λοιμώξεις που στηρίχτηκε στη χρήση της λιποσωμιακής τεχνολογίας. Μια θεραπευτική λύση που 30 χρόνια μετά παραμένει μοναδική στο είδος της. Το σύστημα λιποσώματος - δραστικής ουσίας που αναπτύχθηκε από την Gilead, αποδεικνύεται έπειτα από 3 δεκαετίες χρήσης ό,τι αποτελεί ένα πρωτοποριακό μοντέλο φαρμάκου που δεν έχει ξεπεραστεί.

Τέλος και στη διάρκεια της πανδημίας, η Gilead – από την πρώτη στιγμή ταυτοποίησης του νέου κορωνοϊού – κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να συνδράμει στην παγκόσμια κρίση για τη δημόσια υγεία. Αξιοποίησε την εμπειρία και τεχνογνωσία που είχε συσσωρεύσει από δεκαετίες πρωτοποριακής έρευνας και ανάπτυξης αντι-ιικών φαρμάκων και διέθεσε τους απαιτούμενους πόρους για να προαχθεί η θεραπεία για την COVID-19. Δεσμεύτηκε και διασφάλισε δε, υπεύθυνη και ταχεία πρόσβαση στο πρώτο αντιιικό φάρμακο το οποίο αναγνωρίζεται ως θεραπεία αναφοράς για την αντιμετώπιση της COVID-19. Κι αυτό επενδύοντας στην αύξηση της δυνατότητας παραγωγής, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επάρκειας καμία από τις άλλες θεραπείες της και μειώνοντας παράλληλα τον χρόνο της εξαιρετικά αυτής πολυσύνθετης και χρονοβόρου διαδικασίας

Ειδικεύεστε στο χώρο της ογκολογίας. Ποιες είναι οι εξελίξεις στον τομέα και ποιος ο ρόλος της Gilead;

Η αλήθεια είναι ότι από το 2017, η στρατηγική συμφωνία της Gilead Sciences με την εξαγορά της Kite Pharma, ξεκίνησε ουσιαστικά η εστίαση και η εξειδίκευσή μας στον τομέα της ογκολογίας και, έκτοτε, έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να φέρουμε ακόμη πιο κοντά στον ασθενή την αιχμή της καινοτομίας. Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο, ό,τι στον τομέα της ογκολογίας η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική από ό,τι στην ηπατίτιδα ή τον HIV. Η ανάπτυξη του επόμενου καινοτόμου προϊόντος από μόνη της δεν είναι αρκετή. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διαχείριση του κύκλου ζωής των υπαρχόντων καινοτόμων προϊόντων, τα δεδομένα των οποίων δείχνουν σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και της συνολικής κατάστασης της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο και αυτό που οφείλουμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε είναι η γρήγορη πρόσβαση των ασθενών σε αυτά. Μάλιστα, για να το πετύχουμε αυτό δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με ιατρούς και με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των ασθενών. Αυτός θεωρούμε ό,τι είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος τον οποίο η Gilead υπηρετεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλινική έρευνα στην αιματολογία και την ογκολογία τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική πρόοδο με σημαντικότερο αποτέλεσμα την εισαγωγή ειδικών –στοχευμένων - θεραπειών που βασίζονται σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συνεπώς, μιλώντας με ρεαλιστικούς όρους, είναι σαφές ότι η έρευνα κατευθύνεται προς τις εξατομικευμένες θεραπευτικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στην Gilead οι προσπάθειές μας εστιάζουν στην ανάπτυξη και διάθεση στοχευμένων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, καθώς και για τους αιματολογικούς όγκους. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το προσδόκιμο ζωής για ασθενείς που πάσχουν από πολλούς τύπους καρκίνου. Αυτός για εμάς είναι ύψιστης σημασίας στόχος και για να τον πετύχουμε κινούμαστε σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, εξετάζουμε την αυξημένη ανεκπλήρωτη ανάγκη που υπάρχει στο οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML), αναζητώντας πιθανούς συνδυασμούς με ήδη γνωστές θεραπείες (δραστικές ουσίες) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διαφορετική και καινοτόμα προσέγγιση καταπολέμησης του καρκίνου. Την ίδια στιγμή, αφιερώνουμε σημαντικούς πόρους στην έρευνα γύρω από το μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, αλλά και του καρκίνου του μαστού, αξιολογούμε το όφελος των καινοτόμων θεραπειών και προσπαθούμε ώστε αυτές να εισαχθούν σε πρώιμα στάδια θεραπείας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την πρόληψη, μιας εξ αυτών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Πώς τις αξιολογείτε και τι μπορεί να γίνει περαιτέρω;

Δεδομένου του πολυτομεακού της χαρακτήρα, η Δημόσια Υγεία επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα όλων μας, θα μου επιτρέψετε να πω, ανεξαρτήτως φύλου. Επομένως, τόσο ως εργαζόμενος στη Φαρμακοβιομηχανία, αλλά και ως πολίτης, επικροτώ το γεγονός, ότι για πρώτη φορά στη χώρα, υπάρχει ένα Εθνικό Πλάνο που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο την Πρόληψη στον γενικό πληθυσμό, απέναντι σε κύριες επικίνδυνες νόσους, όπως είναι οι καρδιοαγγειακές (νόσοι), ο καρκίνος (μαστού) και τα νεοπλάσματα. Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, που σε ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να προληφθεί ή να είναι ιάσιμος τοποθετώντας την πρόληψη στο επίκεντρο, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος που έχει η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών. Η Gilead Sciences επενδύει συστηματικά και διαχρονικά στην έρευνα και ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, με εμπορικά διαθέσιμες, αλλά και με σύγχρονες θεραπείας που βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής έρευνας. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφέρουμε, ότι σε επίπεδο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, έχουμε επανειλημμένα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου Μαστού (στις 25/10) ή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τριπλά Αρνητικό Καρκίνο Μαστού, γιατί πιστεύουμε και υποστηρίζουμε το μήνυμα, ότι «η πρόληψη σώζει».

Ποια είναι η εικόνα της ελληνικής θυγατρικής του ελληνικού ομίλου. Υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω αναπτυξιακά βήματα;

Ξέρετε, για όλους εμάς στην Gilead είναι απολύτως ξεκάθαρο, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι η Υγεία οφείλει να βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και της καινοτομίας. Η εικόνα μας στην Ελλάδα, είναι αυτή που έχουμε σε όλο τον κόσμο: Είμαστε μία πρωτοπόρος βιοφαρμακευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών σε τομείς όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Εδώ και 36 χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας πάντα ως πυξίδα της την καινοτομία στο πεδίο της έρευνας και της ανάπτυξης νέων φαρμάκων και θεραπειών. Οι άνθρωποί μας εργάζονται καθημερινά για έναν πιο υγιή κόσμο, ενώ απόλυτη προτεραιότητα σε ότι κάνουμε είναι να δημιουργούμε αξία για τους ασθενείς, αλλά και για την κοινωνία.

Διαχρονική ευθύνη μας αποτελεί η διασφάλιση και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων και θεραπειών υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας στα οποία, όμως, οι ασθενείς θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι σοβαρά, με κυριότερο αυτό της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής υψηλών επιστροφών για την φαρμακοβιομηχανία. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών συχνά μπαίνει στο μικροσκόπιο, όταν καλούμαστε να εξετάσουμε την «επόμενη μέρα».

Επιπλέον, καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα σχετικά ασταθές περιβάλλον, μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση του Covid-19, που έφερε στην επιφάνεια τις δομικές αδυναμίες του συστήματος (προμήθεια πρώτων υλών, επάρκεια κ.λπ.), ωστόσο αδιαμφισβήτητα απέδειξε ότι πλέον βαδίζουμε σε μία νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες και οι συμμαχίες θα καθορίσουν την επόμενη μέρα (πχ. σε επίπεδο σχεδιασμού κλινικών μελετών, αξιολογήσεις κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της εταιρείας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, που μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο με ισχυρά χαρτοφυλάκια προϊόντων και θεραπειών. Με το βλέμμα στο αύριο λοιπόν και έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασθενείς, συνεχίζουμε απρόσκοπτα την έρευνα και ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων, ενισχύουμε και εδραιώνουμε τη θέση μας στην Αιματολογία & Ογκολογία. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, νούμερο ένα προτεραιότητά μας παραμένει η δημιουργία οφέλους και αξίας για τον ασθενή και για την κοινωνία της Ελλάδας.

Είδαμε πως ακόμη μια χρονιά η Gilead πρωτοστάτησε με μια αντισυμβατική καμπάνια ενημέρωσης με αφορμή τον φετινό Οκτώβριο ως μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα πράγματα παραπάνω;

Χαίρομαι πολύ που με ρωτάτε γι’ αυτή την πραγματικά πρωτοποριακή και αντισυμβατική καμπάνια. Το 2022, η Gilead Sciences Ελλάδας παρουσίασε μια καμπάνια όπου πρωταγωνίστριες ήταν οι γυναίκες - εργαζόμενες της εταιρείας, μεταδίδοντας το μήνυμα: «Ο καρκίνος του μαστού μας αφορά όλες». Φέτος στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την «ένταση» του μηνύματος για την αναγκαιότητα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και σωστής ενημέρωσης, σκεφτήκαμε πως πέρυσι κάναμε τη «μισή» δουλειά… Είπαμε τη «μισή» αλήθεια…

Γι’ αυτό, στην φετινή καμπάνια της εταιρείας, παίρνουν τη σκυτάλη και βγαίνουν μπροστά οι άνδρες εργαζόμενοί της, υπενθυμίζοντάς μας ότι «ο καρκίνος του μαστού μας αφορά ΟΛΟΥΣ», γυναίκες και άνδρες. Οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά, δίπλα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού: οι σύζυγοι, οι γιοι, οι μπαμπάδες, οι σύντροφοι, οι αδελφοί, οι φίλοι, οι συνάδελφοι, είναι εκείνοι που μεταφέρουν το μήνυμα ολοκληρωμένο. Οι άνδρες της Gilead Sciences που μέσα από τη δουλειά τους πολεμούν τον καρκίνο. Οι άνδρες που γίνονται πρεσβευτές του μηνύματος, αλλά και που -πρωτίστως- αποτελούν στήριγμα για όλες εκείνες τις γυναίκες που δίνουν τη μεγάλη μάχη ζωής! Αλλά ακόμη να μην ξεχνάμε πως παρότι ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία πάθηση αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξή του και στον άνδρα. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1 με 2 άνδρες σε κάθε 200 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, δηλ. 0.5-1%. Κάτι που δυστυχώς οι άντρες δεν γνωρίζουν και έτσι η προσέλευση στον ιατρό γίνεται ορισμένες φορές με σημαντική καθυστέρηση.

Για την Gilead η Πρόληψη & Ενημέρωση κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση που την αντιμετωπίζουμε με ομαδική προσπάθεια, τόσο επιστημονικά όσο και σε κοινωνικό πεδίο. Στη φετινή μας καμπάνια, οι άνδρες εργαζόμενοί μας αναλαμβάνουν ρόλο «πρωταγωνιστή», θυμίζοντάς μας πως ο καρκίνος του μαστού δεν πρέπει να είναι -και δεν είναι– μόνο γυναικεία υπόθεση! Μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του.

 

* Ο κ. Αργύρης Παπαφράγκου είναι Business Unit Director Oncology της Gilead Sciences και μέλος του Your Directors Club.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v