Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιο ρεκόρ στα συναλλαγματικά αποθέματα Κίνας

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ξεπέρασαν τα ιαπωνικά και, στα 853,7 δισ. δολ., είναι σήμερα τα μεγαλύτερα στον πλανήτη και πολλοί πιστεύουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους τα κινεζικά αποθέματα θα ανέλθουν στα 1 τρισ. δολάρια.

Παγκόσμιο ρεκόρ στα συναλλαγματικά αποθέματα Κίνας
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ξεπέρασαν τα ιαπωνικά και είναι σήμερα τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, φτάνοντας τα 853,7 δισ. δολ. στα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο China Business News.

Τα αποθέματα, που διπλασιάστηκαν στην τελευταία διετία, ξεπέρασαν στις 31 Ιανουαρίου τα 850,1 δισ. δολ. σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, που αναμένεται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία.

Το ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα ωθεί τα κινεζικά αποθέματα υψηλότερα, αυξάνοντας έτσι τις ανοδικές πιέσεις στο εθνικό νόμισμα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο εξωτερικό και τις εισαγωγές.

Τα αποθέματα είναι τόσο μεγάλα, που η Κίνα πλέον μετατρέπει περισσότερα από τα νέα αποθέματα σε ευρώ και γεν για να μειώσει την έκθεσή της σε ενεργητικά δολαρίου.

Οι εμπορικοί εταίροι της χώρας και δη οι ΗΠΑ πιέζουν για περαιτέρω ανατίμηση του γουάν και τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχουν δηλώσει ότι θα καταστήσουν ελαστικότερο το σύστημα συναλλαγματικού μηχανισμού της χώρας, αν και αποκλείουν νέα ανατίμηση.

Πολλοί οικονομολόγοι περιμένουν ότι μέχρι τα τέλη του έτους τα κινεζικά αποθέματα θα φτάσουν στα 1 τρισ. δολάρια και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ανέρχονται σε αυτό το επίπεδο τα νομισματικά αποθέματα μιας χώρας.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v