Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Γλωσσικός πατριωτισμός” στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., επειδή Γάλλος επικεφαλής επιχειρηματικού συνδέσμου μίλησε στα αγγλικά, προσθέτοντας και… γλωσσικό πατριωτισμό στην έντονη διαμάχη για τον οικονομικό προστατευτισμό που πλήττει την Κοινότητα.

”Γλωσσικός πατριωτισμός” στη Σύνοδο Κορυφής
Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αποχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή Γάλλος επικεφαλής επιχειρηματικού συνδέσμου μίλησε στα αγγλικά, προσθέτοντας και… γλωσσικό πατριωτισμό στην έντονη διαμάχη για τον οικονομικό προστατευτισμό.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, η οποία πλήττεται από βίαιες οδομαχίες εξαιτίας της προώθησης του νομοσχεδίου για την απασχόληση νέων, συνόδευσε τη γαλλική αντιπροσωπεία εκτός της αίθουσας συνεδρίασης για κάποια ώρα, όταν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι των εργοδοτών Unice σταμάτησε να μιλά στα γαλλικά και συνέχισε στα αγγλικά, ”τη γλώσσα των επιχειρήσεων,” όπως είπε ο ίδιος.

Το συμβάν ακολουθεί τις έντονες επικρίσεις που υφίσταται το Παρίσι για προστατευτισμό, μετά τον ”αναγκαστικό γάμο” δύο ενεργειακών επιχειρήσεων, για να αποτρέψει την εξαγορά μιας εξ αυτών από ιταλική επιχείρηση – ένα θέμα που κυριάρχησε στα σχόλια των διάφορων Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τα ΜΜΕ, αλλά δεν θίχτηκε ανοιχτά στις αίθουσες συμβουλίων της συνόδου.

”Δεν είναι δυνατόν να είμαστε ανοιχτοί σε επιχειρήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο και να είμαστε κλειστοί μεταξύ μας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόσο, επικρίνοντας έμμεσα τις κυβερνήσεις που παρακωλύουν τις διακρατικές συγχωνεύσεις στην Ευρώπη.

Παρά τις ασυμφωνίες, τόσο ο Μ. Μπαρόσο όσο και ο προεδρεύων Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, επέμειναν ότι η σύνοδος θα περάσει στην ιστορία για τη γέννηση της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής στην ενέργεια. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι υπουργοί που παρέστησαν στη σύνοδο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κοινή ενεργειακή πολιτική.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v