Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forbes: 793 βαθύπλουτοι με περιουσία 2,6 τρισ.δολ.

Χάρη στην άνθηση της διεθνούς οικονομίας, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη αυξήθηκε κατά 15%, στους 793 βαθύπλουτους, με συνολική περιουσία ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων.

Forbes: 793 βαθύπλουτοι με περιουσία 2,6 τρισ.δολ.
Η διεθνής οικονομική άνθηση δημιούργησε αριθμό-ρεκόρ δισεκατομμυριούχων την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την καθιερωμένη λίστα των πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο που καταρτίζει το περιοδικό ”Forbes”.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 15%, στους 793, με συνολική περιουσία ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων και με την Ινδία να παίρνει τα πρωτεία στην Ασία, αρκετούς Ρώσους να σπεύδουν να συμπληρώσουν το κενό που άφησε ο φυλακισμένος Mikhail Khodorkovsky και 7 στους 10 Ευρωπαίους βαθύπλουτους να προέρχονται από τον χώρο των λιανικών πωλήσεων.

Τα 2,6 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχούν σχεδόν στον προϋπολογισμό 2007 της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι αυξημένα κατά 18% σε σχέση με πέρσι. Από τα περίπου 800 ονόματα της λίστας ”Forbes

2006, τα 371 προέρχονται από τις ΗΠΑ, δηλαδή 30% περισσότερα από πέρσι.

Ο Bill Gates της Microsoft στέκεται στην κορυφή της λίστας για 12η συνεχόμενη χρονιά, με καθαρή περιουσία ύψους 50 δισ. δολ., ακολουθεί ο Warren Buffett με 42 δισ. δολάρια, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Μεξικανός βιομήχανος Carlos Slim (30 δισ. δολ.), την 4η ο Ingvar Kamprad της σουηδικής Ikea και την 5η ο Ινδός Lakshmi Mittal.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης, με έδρα στην Ελβετία, καταλαμβάνει την 51η θέση, με περιουσία ύψους 9,1 δισ. δολαρίων.

Τα highlights της 20ής έκδοσης της λίστας του ”Forbes”:

*ο νεότερος από τους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο είναι η 22χρονη Λιβανέζα που κληρονόμησε 1,4 δισ. δολάρια από τον πατέρα της, πρώην πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονίας.

* Οι 23 Ινδοί δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν συνολικά περιουσία 99 δισ. δολ. ξεπερνώντας τους μέχρι πέρσι κορυφαίους Ιάπωνες, οι οποίοι ανέρχονται φέτος στον αριθμό των 27 με περιουσία 67 δισ. δολ.

* Οι 33 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν ”κομπόδεμα” 172 δισ. δολαρίων, κυρίως χάρη στο πετρέλαιο και το γκάζι, ενώ τα έσοδα από τον ”μαύρο χρυσό” δημιούργησαν στους Σαουδάραβες ζάπλουτους 68 δισ. δολάρια πλούτο.

* Στη Νέα Υόρκη διαμένει ο μεγαλύτερος αριθμός δισεκατομμυριούχων (40) και ακολουθούν η Μόσχα (25) και το Λονδίνο (23).

* Επτά από τους 10 πλουσιότερους Ευρωπαίους έκαναν περιουσίες από εταιρίες καταναλωτικών αγαθών, όπως η Ikea και τα γερμανικά σούπερ-μάρκετ Aldi.

* Κανένας Ευρωπαίος δεν προήλθε από την τεχνολογία, σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όπου εκτός του Bill Gates φιγουράρουν στο top-20 τα κορυφαία στελέχη της Dell, της Oracle, της Google και της EBay.

* Στο ευρωπαϊκό top-10 περιλαμβάνονται ο Bernard Arnault της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, οι άκληροι αδελφοί Karl και Theo Albrecht του Aldi Group και η Liliane Bettencourt, μεγαλομέτοχος της L’Oreal S.A.

Ο διευθύνων σύμβουλος του περιοδικού Steve Forbes αποδίδει την αύξηση στον αριθμό και στην περιουσία των πλουσίων του πλανήτη στην οικονομική άνθηση. ”Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται επί δύο χρόνια και τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά όσο ήταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη βοήθεια της εκτίναξης των πρώτων υλών και την ελάχιστη παρουσία του πληθωρισμού.”

Top-10

1. Bill Gates, ΗΠΑ - Τεχνολογία (50 δισ. δολ.)

2. Warren Buffett, ΗΠΑ - Επενδύσεις (42 δισ. δολ.)

3. Carlos Slim Helu, Μεξικό – Τηλ/νίες (30 δισ. δολ.)

4. Ingvar Kamprad, Σουηδία - Λιανεμπόριο (28 δισ. δολ.)

5. Lakshmi Mittal, Ινδία – Χάλυβας (23,5 δισ. δολ.)

6. Paul Allen, ΗΠΑ - Τεχνολογία/Επενδύσεις (22 δισ. δολ.)

7. Bernard Arnault, Γαλλία - Είδη πολυτελείας (21 δισ. δολ.)

8. Πρίγκιπας Alwaleed bin Talal Alsaud, Σαουδική Αραβία - Επενδύσεις (20 δισ. δολ.)

9. Kenneth Thomson, Καναδάς - Εκδόσεις (19,6 δισ. δολ.)

10. Li Ka-shing, Χονγκ Κονγκ -πενδύσεις (18,8 δισ. δολ.)

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v