Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκράτηση στα επιτόκια συνιστά ο ΟΟΣΑ στην ΕΚΤ

Η EKT θα πρέπει να αποφύγει τις βιαστικές κινήσεις στις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης τελεί σε περίοδο ανάκαμψης, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Συγκράτηση στα επιτόκια συνιστά ο ΟΟΣΑ στην ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποφύγει τις βιαστικές κινήσεις στις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης τελεί σε περίοδο ανάκαμψης, δήλωσε ο Ζαν - Φιλιπ Κοτίς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ο ιθύνων αξιωματούχος του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, εάν δεν έχει ”αναμφισβήτητες ενδείξεις ότι η οικονομική δυσπραγία έχει ελαττωθεί και ότι εξακολουθούν να διογκώνονται οι δευτερογενείς πιέσεις στον πληθωρισμό”.

Κατά την άποψη των οικονομολόγων του οργανισμού, καμία από αυτές τις συνθήκες δεν ευσταθεί: η ευρωπαϊκή παραγωγή θα παραμείνει χαμηλότερα από την παραγωγική δυνατότητα φέτος και οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι υποτονικές.

Οι επικρίσεις στην ΕΚΤ αναμένεται να δημιουργήσουν δυσαρέσκεια στη Φρανκφούρτη. Οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν τεταμένες από πέρσι την άνοιξη, όταν ο διεθνής οργανισμός προέτρεψε την τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,50 μονάδες.

Ο John Llewellyn, κορυφαίος οικονομολόγος της Lehman Brothers, τάχθηκε με το μέρος του ΟΟΣΑ, σχολιάζοντας ότι ”η ΕΚΤ βιάστηκε να ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΟΟΣΑ ζήτησε από την Ιαπωνία να κρατήσει τα επιτόκια στο μηδέν ”σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο”, θεωρώντας ότι η χώρα απομακρύνεται σταδιακά από τον αντιπληθωρισμό.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v