Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αναμέτρηση” Μαδρίτης - Βρυξελλών για την Endesa

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα των κινήσεων που κάνει η Μαδρίτη στην προσπάθεια να σταματήσει την εξαγορά της επιχείρησης ενέργειας Endesa από τη γερμανική ανταγωνιστική της Eon.

”Αναμέτρηση” Μαδρίτης - Βρυξελλών για την Endesa
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες αποτροπής της παρεμπόδισης διακρατικών συγχωνεύσεων στον κλάδο ενέργειας από τις εθνικές κυβερνήσεις και αμφισβήτησε τη νομιμότητα των κινήσεων που κάνει η Μαδρίτη στην προσπάθεια να σταματήσει την εξαγορά της επιχείρησης ενέργειας Endesa από τη γερμανική ανταγωνιστική της E.ΟΝ.

Η Κομισιόν έδωσε στην ισπανική κυβέρνηση διορία 10 εργάσιμων ημερών για να απαντήσει στις ανησυχίες για κυβερνητική παρέμβαση στη μάχη εξαγοράς, και ειδικά για τη νομοθετική ρύθμιση που ”πέρασε” εσπευσμένα η Μαδρίτη τον περασμένο μήνα, αφότου η E.ΟΝ είχε καταθέσει την προσφορά των 29 δισ. ευρώ για την Endesa.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, επέμεινε σήμερα ότι θα δώσει μάχη για να προασπιστεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου της χώρας από μια ανεπιθύμητη ξένη εξαγορά, όπως δήλωσε ο Χοσέ Μοντίγια, υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας.

”Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τους φυσικούς της πόρους. Οφείλει να προασπιστεί συμφέροντα που θεωρεί νόμιμα εντός των αρμοδιοτήτων της”. Τόσο η Ισπανία όσο και η Γαλλία φαίνεται ότι εισέρχονται σε πορεία αναμέτρησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά στις πιέσεις που δέχονται να επιτρέψουν το ”άνοιγμα” των ενεργειακών αγορών τους.

Η Γαλλία την περασμένη εβδομάδα δρομολόγησε συγχώνευση μεταξύ της κοινωφελούς Gaz de France και της Suez για να αποτρέψει την εξαγορά της από την ιταλική Enel. Η Κομισιόν εξέδωσε προειδοποίηση στην χώρα.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v