Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει ο Trichet

Στα ”χνάρια” του Alan Greenspan κινήθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean - Claude Trichet, χρησιμοποιώντας φρασεολογία που παραπέμπει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων στο 2,5%. Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης παραμένουν ”σε πολύ χαμηλά επίπεδα”.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει ο Trichet
Στα ”χνάρια” του Alan Greenspan έδειξε να κινείται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean - Claude Trichet, χρησιμοποιώντας φρασεολογία που παραπέμπει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων στο 2,5%.

Ο κ. Trichet τόνισε ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης βρίσκονται ακόμη σε ”πολύ χαμηλά επίπεδα” και ότι η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης είναι ”φιλόξενη”. Αυτό, σε συνδυασμό με την εκτίμησή του ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πάνω από το στόχο του 2%, αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι για νέες αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους.

Άλλωστε, οι αγορές παραγώγων ήδη δείχνουν ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 3% έως το τέλος του έτους.



Ειδικότερα, ο κ. Trichet, στην ομιλία του μετά την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ στο 2,5%, εξέφρασε αισιοδοξία για την ανάπτυξη στη ”ζώνη των 12”, επισημαίνοντας ότι ”το οικονομικό περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό”, όπως και ότι ισχυροποιούνται οι εγχώριες άμεσες επενδύσεις. Εξάλλου, όπως τόνισε, οι κίνδυνοι που θέτουν υπό αίρεση την αναπτυξιακή τροχιά της ευρωζώνης, το πετρέλαιο και οι παγκόσμιες ανισορροπίες, υποχωρούν.

Ωστόσο, όσον αφορά στο μέτωπο του πληθωρισμού, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι ισχυροί, με τις τιμές καταναλωτή να παραμένουν πάνω από το 2% (τον στόχο της ΕΚΤ) σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ και η αύξηση στην προσφορά χρήματος παραμένει ισχυρή. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι αποτελεί ζήτημα ”ζωτικής σημασίας” η συγκράτηση των μισθών.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ που συνοδεύει την απόφαση για τα επιτόκια, η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 1,7%-2,5% το 2006 και το 1,5%-2,5% το 2007, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται μεταξύ 1,9%-2,5% το 2006 και 1,6%-2,8% το 2007.

Επίσης, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξέδωσε γνώμη σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διορισμό νέου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ”το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει καμία αντίρρηση για τον προτεινόμενο υποψήφιο κ. Jürgen Stark, ο οποίος είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και με επαγγελματική εμπειρία σε νομισματικά ή τραπεζικά θέματα”. Ο κ. Stark, αντιπρόεδρος της Bundesbank, θεωρείται λάτρης των επιθετικών κινήσεων, ιδίως στη δημοσιονομική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v