Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 2,5%

Όπως αναμενόταν ευρύτατα, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%. Οι αναλυτές αναμένουν την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Τρισέ, για ενδείξεις όσον αφορά στη μελλοντική πολιτική.

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων του ευρώ στο 2,5%
Όπως αναμενόταν ευρύτατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,5%.

Η απόφαση καταδεικνύει την πίστη στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης και τις ανησυχίες για δευτερογενείς επιπτώσεις στις τιμές από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση στον τρέχοντα κύκλο επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, από το 2%.

Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει ότι ο ρυθμιστής της νομισματικής ζωής της ευρωζώνης θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ορισμένοι παρατηρητές διαβλέπουν και νέα αύξηση περί το τέλος του έτους, που σημαίνει ότι το επιτόκιο του ευρώ θα κλείσει το 2006 στο 3%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Τρισέ, που θα προσφέρει ενδείξεις για τη μετέπειτα στρατηγική της ΕΚΤ.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v