Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ ”έτοιμη” για αύξηση επιτοκίων στο 2,5%

Σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και προκειμένου να προλάβει την ανάδυση πληθωριστικών πιέσεων, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες στο 2,50%.

Η ΕΚΤ ”έτοιμη” για αύξηση επιτοκίων στο 2,5%
Σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και προκειμένου να προλάβει την ανάδυση πληθωριστικών πιέσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι οικονομολόγοι περιμένουν κατά πλειοψηφία ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 0,25 μονάδες στο 2,50%.

Η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του τρέχοντος κύκλου τον Δεκέμβριο, όταν ανέβασε το βασικό επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού από το 2% στο 2,25%.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα για τυχόν ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων, συμπλήρωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βελτιώνεται και τόνισε πως η ΕΚΤ οφείλει να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη δεν θα πλήξει τη σταθερότητα τιμών.

Πολλοί οικονομολόγοι περιμένουν ότι ο ρυθμιστής της πιστωτικής πολιτικής θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση τον Ιούνιο, ενώ ορισμένοι πιθανολογούν μία ακόμη αύξηση κατά 0,25 μονάδες στο 3% περί τα τέλη του έτους.

Το ευρώ, που έχει ενισχυθεί 0,7% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής στο έτος, αντιδρά ανοδικά στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων και διαμορφώνεται στα 1,1937 δολάρια έναντι 1,1923 δολαρίων στο χθεσινό κλείσιμο.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v