Στο 6,1% εκτινάχθηκε το ΑΕΠ του 3μήνου στις ΗΠΑ

Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6,1% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις για άνοδο στο 5,6%. Παράλληλα, στις 388.000 υποχώρησε ο αριθμός των ανέργων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο 6,1% εκτινάχθηκε το ΑΕΠ του 3μήνου στις ΗΠΑ
Κατά 6,1% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ποσοστό της τάξης του 5,6%, ενώ υποχώρησε και ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας στις 388.000.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου του 2001 ανήλθε στο 1,7%. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street δεν προέβλεπαν ότι θα υπάρξει περαιτέρω μεταβολή από το 5,6%.

Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου Εμπορίου δεν άλλαξε τη βασική εικόνα του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου, όπου ναι μεν ο καταναλωτικός τομέας ήταν ισχυρός, αλλά οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο.

Η εντυπωσιακή άνοδος του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου οφείλεται κυρίως στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν λιγότερα αγαθά από τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με ξεχωριστή αναφορά του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών χωρίς εργασία υποχώρησε στους 388.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σε σχέση με το αντίστοιχο των 398.000. Το κυριότερο στοιχείο είναι πως ο αριθμός παρέμεινε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από τις 400.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v