Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ:Αύξηση δανεισμού, προμηνύεται αύξηση επιτοκίων

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη δανείζονται με τους υψηλότερους ρυθμούς από τις αρχές της δεκαετίας, υποστηρίζοντας την προοπτική να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και ίσως ξανά στη συνέχεια του έτους.

ΕΚΤ:Αύξηση δανεισμού, προμηνύεται αύξηση επιτοκίων
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη δανείζονται με τους υψηλότερους ρυθμούς από τις αρχές της δεκαετίας, υποστηρίζοντας την προοπτική να αυξήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα και ίσως ξανά στη συνέχεια του έτους.

Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το δ΄ τρίμηνο του 2000 (9,4% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τα στοιχεία προσφοράς χρήματος που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 11,7% σε ετήσια βάση.

Τα επιχειρηματικά δάνεια επίσης επιταχύνθηκαν και αυξήθηκαν με ρυθμό 8,5% σε ετήσια βάση, τον ταχύτερο μετά το β΄ τρίμηνο 2001.

Η ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό καθρεφτίζει την εκτίναξη στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Τα στοιχεία προβλέπεται να βαρύνουν στις αποφάσεις της ΕΚΤ κατά την τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει αύξηση του βασικού επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού της ευρωζώνης κατά 0,25 μονάδες στο 2,5%.

Οι αγορές ”χονδρικά” έχουν προεξοφλήσει άλλη μια αύξηση κατά 0,25 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ αρκετοί οικονομολόγοι περιμένουν και νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v