Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγχώνευση GdF - Suez αξίας 73 δισ. ευρώ

Λίγες ημέρες αφότου η ιταλική Enel αποκάλυψε ότι μελετά επιθετική εξαγορά για τη Suez, η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε τις επιφυλάξεις της και ενέκρινε την πλήρη συγχώνευση αξίας 73 δισ. ευρώ της κρατικής Gaz de France και της Suez.

Συγχώνευση GdF - Suez αξίας 73 δισ. ευρώ
Λίγες ημέρες αφότου η ιταλική Enel αποκάλυψε ότι μελετά επιθετική εξαγορά για τη Suez, η γαλλική κυβέρνηση απέσυρε τις επιφυλάξεις της για μια πλήρη συγχώνευση της GdF και της Suez, δηλώνοντας ότι το κίνητρό της είναι ”η στρατηγική σπουδαιότητα της ενέργειας για τη Γαλλία”.

Η Γαλλία, μολονότι κινδυνεύει να κατηγορηθεί εκ νέου για προστατευτισμό, έδωσε την έγκρισή της για τη συγχώνευση συνολικής αξίας 73 δισ. ευρώ μεταξύ της κρατικής Gaz de France και του ομίλου ενέργειας και ύδατος Suez.

Η Suez και η Gaz de France θα συγχωνευθούν με συμφωνία ανταλλαγής μετοχών μία προς μία και θα δημιουργήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας και φυσικού αερίου, με ετήσιες πωλήσεις 64 δισ. ευρώ.

Η συγχώνευση απολαμβάνει την έγκριση της γαλλικής και της βελγικής κυβέρνησης, θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής Suez.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει την απελευθέρωση των εθνικών αγορών ενέργειας, προκαλώντας μια σειρά διακρατικές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η κινητικότητα στον κλάδο διογκώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, με την προσφορά της γερμανικής E.ON για την ισπανική Endesa και την ίδια ημέρα η ιταλική Enel ανακοίνωσε ότι μελετά προσφορά εξαγοράς της μονάδας της Suez, Electrabel και δήλωσε ότι ενδέχεται να καταλήξει σε προσφορά και για την ίδια τη Suez.

Η Suez και η GDF ανακοίνωσαν ότι περιμένουν περικοπές δαπανών 500 εκατ. ευρώ το χρόνο με τη συγχώνευση. Η Suez θα διανείμει 1,25 δισ. ευρώ στους μετόχους πριν από τη συγχώνευση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Τιερί Μπρετόν δήλωσε ότι το γαλλικό κράτος θα κρατήσει ποσοστό λίγο παρακάτω από 40% στον ενοποιημένο όμιλο.

Η αξία της Gaz de France με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την Παρασκευή ανέρχεται στα 29,8 δισ. ευρώ και της Suez, που πρόσφατα εξαγόρασε τα μερίδια μειοψηφίας της βελγικής Electrabel, στα 43 δισ. ευρώ.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v