Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν.Γκαργκάνας: Προς αναβάθμιση εκτιμήσεων η ΕΚΤ

Ο Νίκος Γκαργκάνας δήλωσε ότι περιμένει η ΕΚΤ να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας την προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ν.Γκαργκάνας: Προς αναβάθμιση εκτιμήσεων η ΕΚΤ
Ο Νίκος Γκαργκάνας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι εκτιμά πως η τράπεζα θα αναβαθμίσει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό την ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας την προοπτική αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

”Εχω την αίσθηση ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη βελτιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς”, δήλωσε ο Έλληνας τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι ”όπως όλοι, πιστεύω ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας πρόβλεψη και μετά”.

Οι δηλώσεις του Ν. Γκαργκάνα απηχούν πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και του διοικητή της γερμανικής Bundesbank ΆΑξελ Βέμπερ, τις οποίες οι παρατηρητές μεταφράζουν ως ένδειξη ότι τα επιτόκια του ευρώ θα αυξηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ, στην τακτική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας στις 2 Μαρτίου, κατά την οποία αναμένεται και η αύξηση των επιτοκίων, θα δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ έκανε την πρόβλεψη ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 1,9% φέτος μετά το 1,4% του 2005 και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% κατά μέσο όρο.

Το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 2,25% μετά την αύξηση κατά 0,25 μονάδες τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ στο 2,50% την ερχόμενη εβδομάδα και θα φτάσει έως το 3% μέχρι τη λήξη του έτους.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v