Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.ΟΝ: Σε ρόλο ”λευκού ιππότη” για την Endesa

Η γερμανική επιχείρηση ενέργειας E.ON κατέθεσε φιλική προσφορά ύψους 29,1 δισ. ευρώ ή 27,5 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά της Endesa, την οποία ήδη διεκδικεί προς 21,195 ευρώ η Gas Natural. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο ισπανικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να κερδίσει προσφορά έως και 34 ευρώ ανά μετοχή.

Ε.ΟΝ:  Σε ρόλο ”λευκού ιππότη” για την Endesa
Η γερμανική επιχείρηση ενέργειας E.ON κατέθεσε φιλική προσφορά ύψους 29,1 δισ. ευρώ ή 36,6 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Endesa, της ισπανικής εταιρίας που είναι ήδη αντικείμενο επιθετικής προσφοράς της Gas Natural προς 22 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός όγκος της μεταβίβασης του μεριδίου ανέρχεται στα 55,2 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων καθαρών χρεών της Eon, ύψους 18 δισ. ευρώ.

Ο γερμανικός όμιλος δήλωσε ότι η προσφορά ισχύει με την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει τουλάχιστον το 50,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Endesa.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης, που προκάλεσε εκτίναξη στις τιμές των μετοχών τόσο της E.ON (2,4% σε επίπεδα-ρεκόρ) όσο και της Endesa (7,9%), ο γερμανικός όμιλος δήλωσε ότι σκοπεύει να συστήσει ξεχωριστή μονάδα λειτουργίας για τις επιχειρήσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική.

Η προσφορά της E.ON αφορά σε 27,5 ευρώ ανά μετοχή έναντι 21,195 ευρώ της ισπανικής Gas Natural. Το χθεσινό κλείσιμο της Endesa διαμορφώθηκε στα 25,48 ευρώ.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η προσφορά της Ε.ΟΝ είναι ελκυστική, αλλά δεν είναι η υψηλότερη που μπορεί να εξασφαλίσει η Endesa. Αναλυτής της ABN Amro αναφέρει ότι ο ισπανικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να κερδίσει προσφορά έως και 34 ευρώ ανά μετοχή.

Ντ. Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v