Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: 5πλάσια των ΗΠΑ η αύξηση ΑΕΠ δ’ τριμήνου

Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5πλάσιο από τη αμερικανική στο δ’ τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές εκτινάχθηκαν και διπλασιάστηκε η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ιαπωνία: 5πλάσια των ΗΠΑ η αύξηση ΑΕΠ δ’ τριμήνου
Η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό πενταπλάσιο από την αμερικανική στο δ’ τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα και διπλασιάστηκε η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε κατά 5,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2005 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας. Η τελική μέτρηση για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου ήταν 1,4%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στο τρίμηνο 0,8%, ρυθμός διπλάσιος από αυτόν του προηγούμενου τριμήνου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 3,1% και οι εισαγωγές 1,3%.

Η είδηση προκάλεσε έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, που αντέδρασε στην προοπτική λήξης της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων.

Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο εξεταζόμενο διάστημα διαμορφώθηκε στο 1,1% σε ετήσια βάση και της ευρωζώνης στο 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο σύνολο του 2005, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8%, των ΗΠΑ με 3,5% και της ευρωζώνης με 1,3%.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v