Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Ισως χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων

Ίσως χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς η απειλή του πληθωρισμού είναι παρούσα δήλωσε ο Β. Βernanke στην παρθενική του ομιλία ως προέδρου της FED.

Bernanke: Ισως χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων
Ίσως χρειαστούν νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς η απειλή του πληθωρισμού είναι παρούσα δήλωσε ο Β. Βernanke στην παρθενική του ομιλία ως προέδρου της FED.

Oι υψηλές ενεργειακές τιμές ενδεχομένως να ”επιβαρύνουν” τον πληθωρισμό συμπλήρωσε ο κορυφαίος Αμερικανός τραπεζίτης, προβλέποντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα τρέξει με ρυθμό 3,5% το 2006.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι μελλοντικές αποφάσεις της Fed αναφορικά με τα επιτόκια θα εξαρτηθούν κατά πολύ από τα μακροοικονομικά δεδομένα για ανάπτυξη και πληθωρισμό, τα οποία θα παρακολουθούνται στενά. Πάντως, δήλωσε ότι αισθάνεται ”άνετα” με τις υφιστάμενες προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη 3,5% το 2006 και 3-3,5% το 2007, πληθωρισμό σε επίπεδα 2% το 2006 και 1,75-2% το 2007.

Ο κ. Bernanke επεσήμανε τη σημασία της νομισματικής πολιτικής στον περιορισμό των πληθωριστικών προσδοκιών, εκτιμώντας ότι ενώ τα επίπεδα του πληθωρισμού στην παρούσα φάση έχουν ενισχυθεί λόγω της πετρελαϊκής επιβάρυνσης, οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν υπό έλεγχο.

Ωστόσο, ο κίνδυνος της μετακίνησης της επιβάρυνσης της τιμής του πετρελαίου και στα στοιχεία που συνθέτουν τον δομικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι εμφανής, όπως εξήγησε, κάτι που διαφαίνεται και από την εμμονή του πληθωρισμού σε αυτά τα επίπεδα παρά τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve. ”Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed αποφάσισε ότι ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, μια άποψη που με βρίσκει σύμφωνο”.

Απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ (με το ομόλογο 2ετούς ωρίμανσης να έχει μεγαλύτερη απόδοση από το 10ετές και το 30ετές), ο κ. Bernanke κατέθεσε την εκτίμησή του ότι στην παρούσα φάση, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη επιβράδυνσης.

Τέλος, αναφέρει ότι στόχος του είναι η συνέχιση της πολιτικής Greenspan, εξηγώντας ότι σκοπεύει να διατηρήσει όλες τις πρακτικές που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του στο τιμόνι της Federal Reserve.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v