Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις αμυντικών δαπανών ζητά ο Τζ. Μπους

Ο προϋπολογισμός των 2,77 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο Τζορτζ Μπους για το οικονομικό έτος 2007 προβλέπει περικοπές στα κονδύλια του κράτους πρόνοιας και κεφάλαια ρεκόρ για το Πεντάγωνο.

Αυξήσεις αμυντικών δαπανών ζητά ο Τζ. Μπους
Ο προϋπολογισμός των 2,77 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο Τζορτζ Μπους για το οικονομικό έτος 2007 προβλέπει περικοπές στα κονδύλια του κράτους πρόνοιας, ενώ παράλληλα ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει το μέγεθος ρεκόρ των 439,3 δισ. δολαρίων για το Πεντάγωνο, καθώς αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2007 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, εκπροσωπεί αύξηση δαπανών 2,2% σε σχέση με το τρέχον έτος και προβλέπει έλλειμμα της τάξης των 354 δισ. δολ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι περικοπές των δαπανών του κοινωνικού κράτους, αφορούν κυρίως μείωση των δαπανών στο σύστημα ασφάλισης και υγείας ηλικιωμένων και απόρων Medicare, κατά 36 δισ. δολάρια στην 5ετία. Συνολικά σε 5ετή ορίζοντα, οι περικοπές στα κονδύλια του κράτους πρόνοιας ανέρχονται στα 65 δισ. δολάρια.

Οι προτάσεις αναμένεται να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις από μέλη του Κογκρέσου και των δύο παρατάξεων, ειδικά καθώς η Αμερική βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Προτείνονται επίσης περικοπές στις δαπάνες αγροτικής υποστήριξης κατά 11% ή 2,2 δισ. δολ. και μείωση στα εκπαιδευτικά κονδύλια στα 54,4 δισ. δολ. από 57,6 δισ. δολ.

Οσον αφορά τον αμυντικό προϋπολογισμό, τα κεφάλαια που ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος είναι αυξημένα κατά 6,9% σε σχέση με το 2006.

Μάλιστα δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τα 9,3 δισ. δολ. που έχουν ζητηθεί για συντήρηση του πυρηνικού εξοπλισμού των ΗΠΑ και τα 50 δισ. δολ. σε έκτακτες δαπάνες για την χρηματοδότηση των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος ζήτησε 70 δισ. δολ. σε έκτακτα κονδύλια για το οικονομικό έτος 2006, μέγεθος που ανεβάζει το κόστος των πολέμων από το 2001 στα 443 δισ. δολάρια.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v