Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνίδια προσφορά 10,7 δισ. ευρώ για Portugal Tel

Αιφνιδιαστική πρόταση για την εξαγορά της Portugal Telecom κατέθεσε ο πλουσιότερος πολίτης της Πορτογαλίας, προσφέροντας μέσω της εταιρίας του, της Sonae, 10,7 δισ. ευρώ για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεφωνίας της χώρας.

Αιφνίδια προσφορά 10,7 δισ. ευρώ για Portugal Tel
Αιφνιδιαστική πρόταση για την εξαγορά της Portugal Telecom κατέθεσε ο Μπελμίρο ντε Αζεβέντο, ο πλουσιότερος πολίτης της Πορτογαλίας, προσφέροντας μέσω της εταιρίας του, της Sonae, 10,7 δισ. ευρώ για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεφωνίας της χώρας.

Η Sonae προσφέρει 9,5 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με premium 16% σε σχέση με τη χθεσινή κλεισίματος της Portugal Telecom στα 8,18 ευρώ.

Το Δ.Σ. της PT συνεδριάζει σήμερα για να μελετήσει την προσφορά. Εάν κερδίσει την προσφορά, η Sonae, που η κεφαλαιοποίησή της αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της ΡΤ, θα καταστεί η μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεφωνίας στη χώρα, με λειτουργίες στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Internet.

Την προσφορά κατέθεσε η Sonaecom SGPS, η εισηγμένη θυγατρική της Sonae, που είναι η μικρότερη από τις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Πορτογαλία.

Αρκετοί επενδυτές υπερασπίζονται την προοπτική να παραμείνει το πρώην μονοπώλιο Portugal Telecom σε εθνικά χέρια. Η Banco Espirito Santo περιλαμβάνεται στους επενδυτές που έχουν αγοράσει μερίδια στην Portugal Telecom, εν μέρει για να αποτρέψει μια πιθανή προσφορά εξαγοράς της από την ισπανική Telefonica.

Η Telefonica διέθετε το 9,5% της Portugal Telecom στην τελευταία επίσημη καταχώριση τον Σεπτέμβριο 2005 και οι δύο εταιρίες λειτουργούν από κοινού κοινοπραξία στη Βραζιλία, η οποία ελέγχει τη μεγαλύτερη κινητή τηλεφωνία της χώρας.

Εκτός από τις τηλ/νιακές της δραστηριότητες, η Sonae ελέγχει τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της Πορτογαλίας και τη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία εμπορικών κέντρων της ιβηρικής χερσονήσου.

Στον Αζεβέντο ανήκει επίσης η Sonae Industria, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ξυλείας στον κόσμο.

Ντ.Παπαγεωργίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v