Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alstom: Πωλεί τα ναυπηγεία της στην νορβηγική Aker

Η γαλλική Alstom λήγει την 20ετή παρουσία της στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, προσφέροντας ρευστό 50 εκατ. ευρώ στην νορβηγική Aker Yards για να αναλάβει τα ζημιογόνα ναυπηγεία της στην δυτική Γαλλία.

Alstom: Πωλεί τα ναυπηγεία της στην νορβηγική Aker
Ο γαλλικός όμιλος μηχανολογικού εξοπλισμού Alstom λήγει την 20ετή παρουσία στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία, πληρώνοντας σε ρευστό 50 εκατ. ευρώ στην νορβηγική Aker Yards για να αναλάβει την ζημιογόνο μονάδα ναυπηγείων στην δυτική Γαλλία.

Πρόκειται για τα ναυπηγεία που έχτισαν το Queen Mary 2, καθώς και την προηγούμενη γενιά υπερπολυτελών κρουαζιερόπλοιών, όπως το France και το Normandie.

Η μετοχή της Alstom αντέδρασε με εκτίναξη 8% στα υψηλά διετίας των 53,55 ευρώ ανά μετοχή, στην ανακοίνωση.

Με βάση τη συμφωνία, οι δύο επιχειρήσεις θα συστήσουν κοινοπραξία που θα έχει τον έλεγχο των ναυπηγείων, όπου η Aker θα αναλάβει το 75% με αντάλλαγμα 50 εκατ. ευρώ από την Alstom, η οποία υποχρεούται επίσης να διαθέσει 350 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρία.

Η Alstom δεσμεύθηκε να κρατήσει το 25% της επιχείρησης μέχρι το 2010.

Η γαλλική επιχείρηση ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα μεταφραστεί σε ζημίες ύψους 100 εκατ. ευρώ το πολύ για τον όμιλο, ο οποίος προσπαθεί εδώ και καιρό να εκποιήσει τα ναυπηγεία του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη από τα πρόθυρα της κατάρρευσης όπου βρέθηκε το 2003. Επίσης τα χρέη της Alstom θα αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω της συμφωνίας.

Ο γαλλικός όμιλος τόνισε πάντως ότι διατηρεί σταθερούς τους στόχους λειτουργικών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v