Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίεβο-Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για το αέριο (upd)

Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν πενταετές συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου, σε μια περίπλοκη συμφωνία βάσει της οποίας η ρωσική Gazprom θα πωλεί το αέριο σε εμπορική επιχείρηση προς 230 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και η Ουκρανία θα το αγοράζει προς 95 δολάρια.

Κίεβο-Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για το αέριο (upd)
Η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν πενταετές συμβόλαιο για την παροχή φυσικού αερίου, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Με τη συμφωνία εκτονώνεται μια κρίση που προκάλεσε έντονες ανησυχίες για την παροχή του καυσίμου σε όλη την Ευρώπη και νέες αναταράξεις στις ενεργειακές αγορές.

Μολονότι πάντως το ”κρεσέντο” της κρίσης πέρασε, το πρόβλημα προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς για την ενεργειακή εξάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Alexei Miller, διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, και του Oleksiy Ivchenko, επικεφαλής της ουκρανικής Naftogaz.

Η συμφωνία που υπογράφηκε έχει περίπλοκη δομή, βάσει της οποίας η ρωσική Gazprom θα πωλεί το αέριο σε εμπορική επιχείρηση προς 230 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και η Ουκρανία θα αγοράζει το εμπόρευμα από την εμπορική εταιρία προς 95 δολάρια.

Η εμπορική εταιρία, η Rosukrenergo, που ανήκει από κοινού στην Gazprom Bank και σε ελβετική θυγατρική της αυστριακής Raiffeisen Bank, έχει τη δυνατότητα να χρεώνει διαφορετική τιμή στην Ουκρανία, διότι παίρνει φυσικό αέριο και από το Τουρκμενιστάν, απ’ όπου η Ουκρανία αγοράζει αέριο σε αισθητά χαμηλότερη τιμή.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov, δήλωσε ότι η συμφωνημένη τιμή των 230 δολ. από 1ης Ιανουαρίου θα κυμαίνεται αναλόγως με τις τιμές στην αγορά, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει κάθε πότε θα γίνεται η προσαρμογή της τιμής.

Όπως, τέλος, ανακοίνωσε η Naftogaz, οι δύο επιχειρήσεις συμφώνησαν αύξηση στους δασμούς μεταφοράς που πληρώνει η Gazprom για να διακινεί το εμπόρευμα μέσω των ουκρανικών αγωγών από 1,09 δολάρια σε 1,6 δολάρια στα 1.000 κυβ. μέτρα ανά 100 χιλιόμετρα, με αύξηση δηλαδή της τάξης του 47%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v