Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2+2 αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ το 2006

Τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωζώνη θα αυξηθούν δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2006, καθώς αφενός η Fed θα κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά φοβούμενη μην τραυματίσει την ευάλωτη ανάκαμψη.

2+2 αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ το 2006
Τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ευρωζώνη θα αυξηθούν δύο φορές κατά τη διάρκεια του 2006, καθώς αφενός η Fed θα κλείσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί προσεκτικά φοβούμενη μην τραυματίσει την ευάλωτη ανάκαμψη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Reuters στο τέλος του έτους, οι κορυφαίοι στρατηγικοί διαχειριστές πιστεύουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα φτάσουν στο ζενίθ του 4,75% στο β΄ τρίμηνο του έτους, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, που μέχρι στιγμής έχει προσθέσει στο κόστος χρήματος 3,25 μονάδες, από το 1,0% που ήταν τον Ιούνιο 2004.

Αναμένονται επίσης δύο αυξήσεις από την ΕΚΤ που θα ωθήσουν το επιτόκιο του ευρώ στο 2,75%, που σημαίνει ότι η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα παραμείνει σταθερή, υποστηρίζοντας το ευρωπαϊκό νόμισμα και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ”12”.

Στην Ιαπωνία, οι αυξήσεις επιτοκίων –όταν αρχίσουν- θα γίνουν με ακόμη πιο προσεκτικά βήματα. Ο μέσος όρος των αναλυτών εκτιμά ότι το επιτόκιο overnight της Bank of Japan θα κλείσει το 2006 ανεβαίνοντας οριακά στο 0,10%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, που ήταν η πρώτη μεγάλη τράπεζα που ξεκίνησε κύκλο αύξησης επιτοκίων τον Νοέμβριο 2003, υποχρεώθηκε να μειώσει τα επιτόκια στο 4,50% τον Αύγουστο, λόγω ανησυχιών για κραχ στη στεγαστική αγορά.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν τουλάχιστον μία μείωση ακόμη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους από την Bank of England. Εκτιμούν ότι το αμερικανικό fed funds θα ισοφαρίσει με το βρετανικό repo στο α΄ τρίμηνο και θα το ξεπεράσει για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια περί τα μέσα του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v