Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις αραβικές αγορές τα μεγαλύτερα κέρδη του 2005

Οι αραβικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατακλύζουν τον κατάλογο με τους κερδισμένους της φετινής χρονιάς, καθώς τα πετρελαϊκά έσοδα εισρέουν στις επιχειρήσεις της περιφέρειας και ωθούν τις αγορές στα ύψη.

Στις αραβικές αγορές τα μεγαλύτερα κέρδη του 2005
Οκτώ από τους 10 χρηματιστηριακούς δείκτες με την καλύτερη εμφάνιση στη φετινή χρονιά, όπως καταγράφονται από το πρακτορείο Bloomberg, είναι αραβικοί βασικοί δεικτες, με πρωταγωνιστή τον δείκτη CASE 30 της Αιγύπτου.

Τα περισσότερα από τα αραβικά χρηματιστηριακά ”βαρόμετρα” έφτασαν φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ και δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης μεσοπρόθεσμα.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται στα ύψη, οι Άραβες επενδυτές τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στις αγορές της περιφέρειας τους και όχι στις δυτικές χώρες, όπως είχε γίνει σε προηγούμενους κύκλους ενεργειακής άνθισης.

Ο δείκτης CASE 30 εκτινάχθηκε 152% στη φετινή χρονιά (σε δολάρια), ενώ ο Dubai Financial Market Index έχει αναρριχηθεί 130%.

Η αξία των βασικών δεικτών των αγορών Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας έχει διπλασιαστεί.

Συνολικά, η χρηματιστηριακή αξία των αγορών σε Τυνησία, Εμιράτα, Ιορδανία, Λίβανο, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Σ. Αραβία, Μπαχρέιν και Μαρόκο έχει υπερδιπλασιαστεί στη φετινή χρονιά, φτάνοντας στα 1,3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg και της στατιστικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Παλαιστίνης.

Η μετοχή της Orascom διπλασιάστηκε σε αξία, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος επεκτείνεται μέσω εξαγορών. Η Emaar, η μεγαλύτερη εισηγμένη κατασκευαστική στον κόσμο, έχει διπλασιάσει την αξία της χάρη στον οικοδομικό οργασμό που εκδηλώνεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αξία της Arab Bank, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ιορδανίας και το τρίτο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στον αραβικό κόσμο, έχει τριπλασιαστεί στο πλαίσιο της αθρόας εισροής κεφαλαίων στην περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v