Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Πάντοα-Σιόπα ”φαβορί” για την θέση του Φάτζιο

Ο Τομάσο Πάντοα-Σιόπα, που έχει διατελέσει σε ανώτερα αξιώματα της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αποτελεί το ”φαβορί” για την διοίκηση της Bank of Italy, μετά την παραίτηση του Αντόνιο Φάτζιο.

Ο Πάντοα-Σιόπα ”φαβορί” για την θέση του Φάτζιο
Ο Τομάσο Πάντοα-Σιόπα αποτελεί το ”φαβορί” για την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, μετά την παραίτηση του Αντόνιο Φάτζιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα μελετήσει σήμερα πρόταση που θα δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να διορίζει και να απομακρύνει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μέχρι σήμερα και γι’αυτό και δεν κατάφερε να εκδιώξει τον Φάτζιο, μολονότι ο πρώην τραπεζίτης ήταν κατηγορούμενος σε δύο εισαγγελικές έρευνες.

Κατά τους αναλυτές ο Πάντοα-Σιόπα είναι ”ιδανικός υποψήφιος” καθώς γνωρίζει πολύ καλά την Bank of Italy και διαθέτει μακρά εμπειρία και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο 65χρονος οικονομολόγος, που υπηρέτησε 7 χρόνια στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, απολαμβάνει την υποστήριξη όλων των πολιτικών παραγόντων και ήταν το Νο3 της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας μέχρι το 1993, όταν ο Φάτζιο επελέγη αντ’αυτού στην διοίκηση του ιδρύματος.

Αλλοι υποψήφιοι είναι ο Μάριο Ντράτζι, πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και νυν αντιπρόεδρος στην Goldman Sachs, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ντομένικο Σινίσκαλκο, τον οποίο στηρίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Βιτόριο Γκρίλι, γενικός διευθυντής του ιδίου υπουργείου, ο πρώην επίτροπος Αναταγωνισμού Μάριο Μόντι και Λορέντζο Μπίνι Σμάτζι, που ανέλαβε την έδρα του Πάντοα-Σιόπα στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v