Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Τρίτη και 13 με... 13η αύξηση επιτοκίων;

Η Federal Reserve εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στη 13η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά την τακτική της συνεδρίαση, ενώ ενδέχεται να εγκαινιάσει νέα φρασεολογία στα ανακοινωθέντα της, όπου οι ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα είναι λιγότερο σαφείς.

Fed: Τρίτη και 13 με... 13η αύξηση επιτοκίων;
Η Federal Reserve εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στη 13η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά την τακτική της συνεδρίαση, ενώ ενδέχεται να εγκαινιάσει νέα φρασεολογία στα ανακοινωθέντα της, όπου οι ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα είναι λιγότερο σαφείς, ώστε οι ρυθμιστές της πιστωτικής ζωής να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην πορεία προσαρμογής των επιτοκίων.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού κατά 0,25 μονάδες, στο 4,25%.

Όσον αφορά στη φρασεολογία από την οποία οικονομολόγοι και επενδυτές εξάγουν συμπεράσματα για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed, ο Άλαν Γκρίνσπαν ενδέχεται να αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του τη λέξη ”εξυπηρετική” με την οποία χαρακτηρίζεται η πιστωτική πολιτική που υποβοηθά την ανάπτυξη και τη λέξη ”μετρημένη” που χαρακτηρίζει την ήπια πορεία στους ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed θα ανέλθει του χρόνου στο 4,5% και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν θα ”ρίξει” την τελευταία ψήφο του για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα αποχωρήσει από τη διοίκηση της τράπεζας, καθώς λήγει η θητεία του και αναλαμβάνει ο Μπεν Μπερνάνκε, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 52α γενέθλιά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v