Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πεδίο μάχης” η G7 για τα υψηλότερα επιτόκια

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να μετατρέψουν τη σύνοδο της G7 σε πεδίο ”μάχης” για το κατά πόσον η διεθνής οικονομία αντέχει υψηλότερα επιτόκια.

”Πεδίο μάχης” η G7 για τα υψηλότερα επιτόκια
Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να μετατρέψουν τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων κρατών που αρχίζει σήμερα σε πεδίο ”μάχης” για το κατά πόσον η διεθνής οικονομία αντέχει υψηλότερα επιτόκια.

Οι ρυθμιστές της οικονομικής ζωής της G7 συναντώνται στο Λονδίνο για να αποτιμήσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μια ημέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει ύστερα από πέντε χρόνια τα επιτόκια και ενώ η Fed διατηρεί πολιτική αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.

Η JP Morgan Chase & Co. προβλέπει ότι το 2006, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν παράλληλα τα επιτόκια. Και αυτή η προοπτική προκαλεί ανησυχίες στους υπουργούς Οικονομικών, ειδικά της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, οι οποίοι φοβούνται ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού που στοχεύει στον έλεγχο του πληθωρισμού, κινδυνεύει να πνίξει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.

Οι αντικρουόμενες απόψεις των δύο πλευρών έχουν ήδη οδηγήσει σε ανταλλαγές φραστικών πυρών μεταξύ τους και οι υπουργοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και τη σύνοδο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v