Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.: Απόφαση περικοπών στην επιδότηση ζάχαρης

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. συμφώνησαν την πρώτη σημαντική περικοπή στις επιδοτήσεις ζάχαρης στα τελευταία 40 χρόνια, με μείωση της εγγυημένης τιμής κατά 36% σε τέσσερα χρόνια. Δεν υπέγραψαν Ελλάδα, Πολωνία, Λετονία.

Ε.Ε.: Απόφαση περικοπών στην επιδότηση ζάχαρης
Οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την πρώτη σημαντική περικοπή στις επιδοτήσεις ζάχαρης στα τελευταία 40 χρόνια, τονώνοντας τη διαπραγματευτική θέση της Κοινότητας στις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες.

Ύστερα από συνομιλίες τριών ημερών, οι υπουργοί κατέληξαν στη μείωση της εγγυημένης τιμής ζάχαρης κατά 36% σε τέσσερα χρόνια.

Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στο ξεκίνημα των συνομιλιών ήταν περικοπή 39% σε δύο χρόνια. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης αύξηση της αποζημίωσης για τους παραγωγούς που θα υποχρεωθούν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της μείωσης τιμών.

Οι παραχωρήσεις που έγιναν επί των αρχικών προτάσεων βοήθησαν ώστε να περιοριστούν τα κράτη που αντιδρούσαν από τα 11 στα τρία. Οι υπουργοί της Πολωνίας, της Ελλάδας και της Λετονίας δεν συνυπέγραψαν την τελική απόφαση.

Στην Ε.Ε. υπάρχουν 312.000 παραγωγοί και οι Βρυξέλλες αγοράζουν τη ζάχαρη από τους Ευρωπαίους παραγωγούς στην τιμή των 632 ευρώ ανά τόνο, τιμή τριπλάσια από την τιμή στην παγκόσμια αγορά.

Θετική επίπτωση στα μεγέθη της Coca Cola 3E εκτιμά η Eurobank Securities ότι θα έχει η εξέλιξη. Οι αρχικές εκτιμήσεις, αναφέρει η χρηματιστηριακή, κάνουν λόγο για εξοικονόμηση έως και 40 εκατ. ευρώ το 2008.

Από την πλευρά της, η Eurocorp αναφέρει πως διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της Coca Cola 3Ε για την ώρα, ενώ συμπληρώνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη ζάχαρη θα έχουν οριακές επιδράσεις στα μεγέθη του ομίλου μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v