Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρισέ: Ηγγικεν η ώρα για αύξηση των επιτοκίων

”Μετά από δύομισι έτη διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θεωρώ πως το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής είναι έτοιμο να αποφασίσει για τα επιτόκια” δήλωσε ο Ζ. Τρισέ δίνοντας την πιο ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, ένδειξη για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, μετά από 5 χρόνια. Ανοδος του ευρώ, υποχώρηση των ομολόγων. Πως σχολιάζουν οι αναλυτές.

Τρισέ: Ηγγικεν η ώρα για αύξηση των επιτοκίων
”Μετά από δύομισι έτη διατήρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα θεωρώ πως το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής είναι έτοιμο να αποφασίσει για τα επιτόκια” δήλωσε ο Ζ. Τρισέ δίνοντας την πιο ξεκάθαρη, μέχρι στιγμής, ένδειξη για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Αμέσως μετά τη δήλωση Τρισέ σημειώθηκε κατακόρυφη άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ υποχώρησαν τα ομόλογα.

Συγκεκριμένα το ευρώ πριν την παρέμβαση Τρισέ αντιστοιχούσε σε 1,167 δολάρια, ενώ μετά ενισχύθηκε στα επίπεδα των 1,177. Η τιμή του γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στα 119,38 από 119,85 προηγουμένως.

Παράλληλα ο κορυφαίος τραπεζίτης της ευρωζώνης πρόσθεσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων ήταν τον Οκτώβριο του 2000, ενώ το επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα λάβει χώρα στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου είτε για τις αρχές του 2006. ”Ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε λίγο ως πολύ ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της ευρτωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου”, σχολιάζει σχετικά ο αναλυτής Mike Berg της 4Cast.

”Το αποφάσισαν” διαπιστώνει αναλυτής της BNP Paribas, προσθέτοντας πως ”η αλλαγή σημειώθηκε όταν διαπίστωσαν ότι το πετρελαϊκό σοκ δεν ζημίωνε την ανάπτυξη όσο αναμενόταν”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v