Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη των ”12”

Η οικονομία των ”12” θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος και 1,9% του χρόνου, καθώς η εγχώρια κατανάλωση ανακάμπτει, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή οικονομική έκθεσή της για την ευρωζώνη.

Κομισιόν: Πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη των ”12”
Η οικονομία των ”12” θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος και 1,9% του χρόνου, καθώς η εγχώρια κατανάλωση ανακάμπτει, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή οικονομική έκθεσή της.

Η Κομισιόν στην εαρινή έκθεση περίμενε ανάπτυξη 1,6%, αλλά έκτοτε υποβάθμισε το ποσοστό έως και στο 1,2% μετά την επιβράδυνση του β’ τριμήνου.

Εάν επιβεβαιωθεί, το μέγεθος θα καταδεικνύει επιβράδυνση από το 2,1% που καταγράφηκε στην προηγούμενη χρονιά.

Για το 2006 η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη της τάξης του 1,9% από 2,5% στην εαρινή εκτίμηση.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα παραβούν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ για το έλλειμμα φέτος, του χρόνου και το 2007.

Επιπλέον, μετά την αύξηση κατά τα πρόσφατα έτη σε 9% στην ΕΕ και σε 8,9% στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί κατά μια σχεδόν μονάδα σε 8,1% και στις δύο περιοχές μέχρι το 2007.

Συνολικά, η ΕΕ αναμένεται να δημιουργήσει έξι εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας από το 2005 έως το 2007 από τις οποίες 4,5 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων το 2005.

Αυτή η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας αναμένεται να τονώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ενισχύοντας έτσι τη βαθμιαία ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Λόγω της αύξηση των τιμών του πετρελαίου, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 2,3% κατά μέσο όρο το έτος αυτό τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ πριν επιβραδυνθεί σε 2,2% το 2006 (και στις δύο περιοχές).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εκτός των τιμών της ενέργειας και μη επεξεργασμένων τροφίμων) διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν εμφανίζει μέχρι στιγμής δευτερογενή αποτελέσματα λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Πάντως, παρά την πρόβλεψη για διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε ελεγχόμενα επίπεδα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον δείκτη τιμών καταναλωτή, θα δώσουν ”τροφή” στα ”γεράκια” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θέλουν αύξηση των επιτοκίων σύντομα, έως και τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v