Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Λίμπχερ: Αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι

Ο πληθωρισμός είναι κίνδυνος που διογκώνεται και η ΕΚΤ ”μπορεί να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή”, δήλωσε ο Κλάους Λίμπχερ, μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα ένδειξη ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης μπορεί να αυξηθούν σύντομα, ίσως και τον ερχόμενο μήνα.

Κ. Λίμπχερ: Αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι
Ο πληθωρισμός είναι κίνδυνος που διογκώνεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ”μπορεί να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή”, δήλωσε ο Κλάους Λίμπχερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, στην πιο σαφή μέχρι σήμερα ένδειξη ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης μπορεί να αυξηθούν σύντομα, ίσως και τον ερχόμενο μήνα.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από την εκ των υστέρων θεραπεία,” δήλωσε ο κορυφαίος οικονομολόγος. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι η τράπεζα μπορεί να κινηθεί στα επιτόκια ”ανά πάσα στιγμή”.

Πολιτικοί και επιχειρηματίες της ευρωζώνης έσπευσαν να παροτρύνουν τον Τρισέ να μην βιαστεί και ανατρέψει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι η ΕΚΤ είναι η μόνη αρμόδια για τον καθορισμό της πιστωτικής πολιτικής.

Οι δηλώσεις των στελεχών της τράπεζας κατά τους αναλυτές ενισχύουν την προοπτική ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από το τρέχον 2% σύντομα, ίσως και στην τακτική συνεδρίαση της 1ης Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v