Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημα στο NYSE η Excel Maritime Carriers

Την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης γιόρτασε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 η Excel Maritime Carriers, εταιρία μεταφοράς ξηρού φορτίου με δραστηριότητα στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.

Επίσημα στο NYSE η Excel Maritime Carriers
Την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης γιόρτασε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2005 η Excel Maritime Carriers, εταιρία μεταφοράς ξηρού φορτίου με δραστηριότητα στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Excel Maritime, κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Γεωργάκης και ο Οικονομικός Διευθυντής κ. Ελευθέριος Παπατρύφων κήρυξαν την έναρξη των εργασιών του NYSE εκείνη την ημέρα χτυπώντας το ”Opening Bell”.

Ακολούθησε ειδική τελετή κατά την οποία η κ. Catherine Kinney, πρόεδρος και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του NYSE προσφώνησαν τους εκπροσώπους της Excel Maritime και τους παρέδωσαν αναμνηστικό ”Listing Certificate”.

Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι επενδυτικών τραπεζών και άλλων συμβούλων που συνέβαλαν στην εξέλιξη της εταιρίας καθώς και αναλυτές.

Εν συνεχεία ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χριστόφορος Γεωργάκης έδωσε συνέντευξη σε εκπροσώπους του τύπου και η τελετή έκλεισε με την πατροπαράδοτη φωτογραφία μπροστά στο NYSE, το οποίο για την περίπτωση έφερε τις σημαίες της Αμερικής, της Ελλάδος και της Excel Maritime.

Ο κ. Χριστόφορος Γεωργάκης σχολίασε: ”Η εισαγωγή των μετοχών της Εταιρίας μας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σηματοδοτεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξής της. Το ΝΥSE αποτελεί κυρίαρχη επιλογή εταιριών από όλο τον κόσμο για την εισαγωγή τους στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά. Είμαστε σίγουροι ότι η εισαγωγή μας στο NYSE, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του χώρου, θα ενισχύσει τη θέση και την αναγνωρισιμότητα της Εταιρίας μας στο επενδυτικό κοινό. Επίσης, πιστεύουμε ότι η διεθνής εμβέλεια του ΝΥSE θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα και την ποιότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρίας μας, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τους μετόχους της.

Αυτή η νέα σημαντική πρωτοβουλία είναι μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής μας για την μεγιστοποίηση της μετοχικής αξίας, δίνοντας βάρος όχι μόνο στην ποιότητα των εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και στην ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και των σχέσεων της Εταιρίας μας με τους επενδυτές.”

Η κ. Catherine Kinney, President and Co-Chief Operating Officer του NYSE τόνισε: ”Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει δεσπόζουσα θέση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θέση που δημιουργεί σημαντικά πλεονεκτήματα και οφέλη στις εταιρίες εισηγμένες στο NYSE. Καλωσορίζουμε την Εxcel Maritime στο NYSE, το οποίο ήδη φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες παγκοσμίως. Αναμένουμε ότι με την εισαγωγή της στο NYSE, η Excel θα διευκολύνει την πρόσβασή της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, όπως μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη εμπορευσιμότητα των μετοχών της”.

----Ποια είναι η Excel Maritime Carriers

Η εταιρία, εισήχθη στο American Stock Exchange (ΑΜΕΧ) το 1989, ως ”Β+Η Μaritime Carriers”. Το 1998 εξαγοράστηκε από τον μέτοχο κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδη και μετονομάστηκε σε ” Εxcel Maritime Carriers Ltd”. Ο κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης είναι σήμερα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2005, οι μετοχές της Εxcel Maritime μετεφέρθησαν στο New York Stock Exchange και έκτοτε διαπραγματεύονται με το ίδιο σύμβολο όπως στο AMEX, ”ΕΧΜ”. Η Εxcel Maritime είναι η παλαιότερη, από τις εισηγμένες σήμερα στο Χρηματιστήριο στην Αμερική (Ελληνικών και μη), ναυτιλιακή εταιρία ξηρού φορτίου.

Tη διαχείριση των πλοίων της Εταιρίας έχει αναλάβει η 100% θυγατρική της εταιρία Maryville Maritime Inc. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Εxcel Maritime να έχει σημαντικά οφέλη από απόψεως μείωσης κόστους και δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Η Maryville ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 89/67 το 1983, όπου και ξεκίνησε τις δραστηριότητες της ως διαχειρίστρια εταιρία υπό τον κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδη. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα έχοντας διαχειριστεί πάνω από 70 πλοία ξηρού φορτίου, όχι μόνο της Excel Maritime Carriers αλλά και άλλων εταιριών. Η Maryville Maritime επέτυχε τη διάκριση να είναι η πρώτη Ελληνική εταιρία διαχειρίσεως πλοίων που απέκτησε ταυτόχρονα τον Φεβρουάριο του 1996 τα Διεθνή Πιστοποιητικά ISM και ISO Safety and Quality Systems Certifications.

Σήμερα, κατέχει επίσης τις πιστοποιήσεις ISO 9001:2000 και 14001:1996 από τον διεθνή οίκο Bureau Veritas. Γενικός Διευθυντής της Maryville από το 1992 είναι ο κ. Γεώργιος Αγαδάκης, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στην εταιρία από ιδρύσεως της και κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου της Εxcel Maritime Carriers.

Από το Νοέμβριο 2004, και υπό την νέα διοίκηση που απαρτίζεται από τον κ. Χριστόφορο Γεωργάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον κ. Ελευθέριο Παπατρύφωνα, Οικονομικό Διευθυντή, η εταιρία έχει υλοποιήσει, με μεγάλη επιτυχία, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και αναδιάρθρωσης.

Αξιοποιώντας πλήρως την άντληση κεφαλαίων ύψους 176 εκατ. δολ. από την Αμερικανική κεφαλαιαγορά μέσω δύο σημασιών εγγραφών μετοχών τον Δεκέμβριο 2004 και τον Μάρτιο του 2005, η Εxcel Maritime αύξησε και ανανέωσε τον στόλο της από 5 πλοία συνολικού τονάζ 358,000 τόνων dwt και μέσης ηλικίας 25 ετών στο τέλος του 2004, σε 18 πλοία ξηρού φορτίου σήμερα συνολικού τονάζ 1,1 εκατομμυρίων dwt και μέσης ηλικίας 13,2 ετών.

Παράλληλα, άρχισε η εφαρμογή μιας σειράς πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της Εταιρίας, την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους της.

Στα πλαίσια αυτά υλοποιήθηκε η μεταφορά στο NYSE, δημιουργήθηκε τμήμα εσωτερικού ελέγχου και ξεκίνησε εγκαίρως η διαδικασία συμμόρφωσης της με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού νόμου ”Sarbanes –Oxley”, η τήρηση του οποίου καθίσταται υποχρεωτική από τα μέσα του 2006 για όλες τις διεθνείς εταιρείες εισηγμένες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά. Επίσης, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην συχνότητα, ποιότητα και διαφάνεια της πληροφόρησης προς το επενδυτικό κοινό καθώς και στην εταιρική διακυβέρνηση, στα πλαίσια της οποίας αυξήθηκαν οι ευθύνες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και ο αριθμός των ανεξάρτητων μελών του έτσι ώστε να αποτελούν την πλειοψηφία του.

Η Excel Maritime επιδιώκει την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ναύλωση των πλοίων της, διατηρώντας παράλληλα πλοία κάποια από αυτά στην spot αγορά. Σήμερα, τα μισά από τα 18 πλοία είναι ναυλωμένα για περιόδους 12 έως 26 μηνών, ενώ τα υπόλοιπα ναυλώνονται στην spot αγορά. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στην εταιρία να αξιοποιεί πλήρως τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς –ιδιαίτερα σήμερα που οι ναύλοι έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2005- ενώ παράλληλα της διασφαλίζει σταθερή ροή εσόδων, πράγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μία εισηγμένη εταιρία.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2005, η Excel Maritime είχε για την περίοδο αυτή έσοδα 49,2 εκατ. δολ, EBITDA 36,4 εκατ. δολ. και καθαρά κέρδη 23,4 εκατ. δολ., που αντιστοιχούν σε 1,36 δολάρια ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v