Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Mittal η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας

Η Mittal Steel κέρδισε την δημοπρασία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ουκρανίας Kryvorizhstal προσφέροντας 4,8 δισ. δολάρια στην μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της χώρας μέχρι σήμερα.

Στην Mittal η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας
Η Mittal Steel κέρδισε την δημοπρασία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ουκρανίας Kryvorizhstal προσφέροντας 4,8 δισ. δολάρια.

Η ινδικής ”καταγωγής” Mittal που εδρεύει στο Λονδίνο και είναι η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον πλανήτη, θα αγοράσει το 93% της Kryvorizhstal, καθώς πλειοδότησε έναντι της Arcelor και της ουκρανέζικης LLC Smart Group στην δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και μεταδόθηκε ζωντανά από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της Ουκρανίας και θεωρείται επιτυχία του προέδρου Viktor Yushchenko, ο οποίος επιθυμεί να αποδείξει στους ξένους επενδυτές ότι η χώρα του είναι ελκυστικός προορισμός για τα κεφάλαιά τους.

Η Kryvorizhstal, που παράγει το 20% της συνολικής παραγωγής χάλυβα της χώρας, πουλήθηκε αρχικώς πέρσι τον Ιούνιο προς 800 εκατ. δολάρια σε μια ιδιωτικοποίηση η οποία χαρακτηρίστηκε ευρέως ”φιάσκο”, αφού ο όμιλος είχε καταλήξει στον γαμπρό του πρώην προέδρου Leonid Kuchma και τον Ουκρανό μεγιστάνα των εμπορευμάτων Rinat Akhmetov.

Ο Yushchenko είχε χαρακτηρίσει την πώληση ”κλοπή” και είχε δεσμευθεί να την ανατρέψει, όπως και έκανε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v