Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρίζει Tamiflu σε Τουρκία και Ρουμανία η Roche

Καθώς εκτινάσσεται στα ύψη σε όλο τον πλανήτη η ζήτηση για το Tamiflu της Roche, του αντιγριπικού που θεωρείται η καλύτερη πρόληψη κατά της γρίπης των πουλερικών, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει κουτιά φαρμάκων στην Τουρκία και στη Ρουμανία. Αντίγραφο του αντιγριπικού υπόσχεται για τις αρχές του χρόνου η ινδική Cipla.

Δωρίζει Tamiflu σε Τουρκία και Ρουμανία η Roche
Καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για περισσότερη προσφορά του Tamiflu της Roche Holding, του αντιγριπικού που θεωρείται η καλύτερη πρόληψη κατά της γρίπης των πουλερικών, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει κουτιά φαρμάκων στην Τουρκία και στη Ρουμανία, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του θανατηφόρου ασιατικού ιού.

Εκπρόσωπος της Roche δήλωσε ότι η εταιρία δωρίζει 20.000 κουτιά Tamiflu στην Τουρκία για να προστατευθούν οι εργάτες που πιθανόν να ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά, και 2.400 κουτιά στη Ρουμανία.

Η Roche, που έχει ανακοινώσει ότι αυξάνει την παραγωγή Tamiflu με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, έχει επίσης δωρίσει τρία εκατομμύρια κουτιά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την ίδια ώρα, η ινδική εταιρία Cipla ανακοίνωσε ότι θα παρασκευάσει σύντομα αντίγραφο του φαρμάκου, του οποίου η ζήτηση βρίσκεται στα ύψη σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας των φόβων πανδημίας της μορφής της γρίπης H5N1, η οποία ενδεχομένως μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Η Cipla, η οποία έχει αντιγράψει δεκάδες δυτικά πατενταρισμένα φάρμακα, ανακοίνωσε ότι η μη πατενταρισμένη μορφή του αντιγριπικού της θα είναι διαθέσιμη προς πώληση στις αρχές του επόμενου έτους ”σε ανθρωπιστική τιμή” σε χώρες που χρειάζονται το φάρμακο, αλλά δεν θα διατίθεται εμπορικά ούτε θα πωλείται στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Οι παρασκευαστές μη πατενταρισμένων φαρμάκων δεν έχουν το δικαίωμα πωλήσεων αντιγράφων στις δυτικές και στις περισσότερες ασιατικές χώρες, αλλά η νομοθεσία σε πολλά κράτη δίνει το δικαίωμα στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν ”σπασμένες” πατέντες κατά τη διάρκεια κρίσεων.

Η Roche με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δεν την έχει προσεγγίσει η Cipla ούτε άλλη εταιρία για να ζητήσει το δικαίωμα παρασκευής του Tamiflu.

Να σημειωθεί ότι μεγάλη ένωση καταναλωτών στις ΗΠΑ ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να επιτρέψει τη γενικευμένη πώληση αντιγράφων πατενταρισμένων φαρμάκων όπως το Tamiflu, προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για την πιθανότητα πανδημίας της γρίπης των πτηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v