Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ και ΗΠΑ προς περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια που κανουν και οι δύο πλευρές για να αναθερμανθούν οι ”παγωμένες” συνομιλίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

ΕΕ και ΗΠΑ προς περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια που κανουν και οι δύο πλευρές για να αναθερμανθούν οι ”παγωμένες” συνομιλίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρομπ Πόρτμαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις κατά 60%, εφόσον προχωρήσουν σε ανάλογες σημαντικές περικοπές η Ιαπωνία και η Ε.Ε. και ο επίτροπος Εμπορίου Πήτερ Μάντελσον ανακοινωσε λίγο αργότερα ότι ”η Ε.Ε. θα ευθυγραμμιστεί και θα προχωρήσει και παραπάνω,” από αυτή την μείωση.

Το αμερικανικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση των επιδοτήσεων κατά 60% μέχρι το 2010 και μείωση των δασμών κατά έως και 90%.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι εμπορικοί δασμοί είναι ο βασικός λόγος που κατέρρευσαν οι συνομιλίες απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Οι εμπορικοί εκπρόσωποι του μελών του διεθνούς οργανισμού συναντώνται αυτές τις ημέρες στη Ζυρίχη σε μια προσπάθεια προώθησης των συνομιλιών ενόψει της συνόδου κορυφής του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v