Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ στη Γερμανία

Η πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Αγκέλα Μέρκελ θα καταστεί η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού των μεγάλων κομμάτων της χώρας, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του CDU.

Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Μέρκελ στη Γερμανία
Η πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Αγκέλα Μέρκελ θα καταστεί η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού των μεγάλων κομμάτων της χώρας, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ της Μέρκελ και του απερχόμενου καγκελάριου Γκέρχαρτ Σρέντερ, οι Σοσιαλδημοκράτες παραδίδουν την καγκελαρία με ακριβό τίμημα, αφού αναλαμβάνουν οκτώ θέσεις στο νέο υπουργικό συμβούλιο, έναντι έξι του CDU.

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, το CDU και το αδελφό του βαυαρικό κόμμα Χριστιανοδημοκρατική Ένωση θα αναλάβουν τα υπουργεία Αμύνης, Εσωτερικών, Οικονομίας και Καινοτομίας, Γεωργίας και Καταναλωτικής Προστασίας, Εκπαίδευσης, Ερευνών και Οικογένειας και Νέας Γενιάς.

Αξιωματούχοι του SPD εξασφαλίζουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας.

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συζήτησης που είχαν το βράδυ της Κυριακής, η οποία διήρκεσε 3,5 ώρες, στις επιτροπές των κομμάτων τους και η παραπάνω συμφωνία θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από τα κόμματα και το κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού των μεγάλων κομμάτων από το 1969, που θέτει τέρμα στο αδιέξοδο το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου, όταν η λαϊκή ετυμηγορία δεν έδωσε σαφή πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.

Το ευρώ αντέδρασε με άνοδο στην ανακοίνωση της εξασφάλισης της συμφωνίας, ενώ οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υπερ-αποδίδουν έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών και ο δείκτης Dax ενισχύεται 1% παραμένοντας πάνω από τις 5.055 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v