Νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Κίνα (61 δισ.δολ.)

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ασία ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2004, φτάνοντας στα 148 δισ. δολάρια και οδεύοντας προς περαιτέρω αύξηση στη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNCTAD. Οι εισροές στην Κίνα εκτινάχθηκαν στα 61 δισ. δολάρια.

Νέο ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Κίνα (61 δισ.δολ.)
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ασία ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2004, φτάνοντας στα 148 δισ. δολάρια και οδεύοντας προς περαιτέρω αύξηση στη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα αυξήθηκαν από τα 54 δισ. δολάρια το 2003 στο νέο υψηλό των 61 δισ. δολ. το 2004, με αποτέλεσμα η ασιατική χώρα να είναι η τρίτη κατεύθυνση επενδύσεων στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ (96 δισ. δολ.) και τη Βρετανία (78 δισ. δολ.), σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ UNCTAD.

Από το σύνολο των ασιατικών επενδύσεων τα δύο τρίτα κατευθύνθηκαν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, ενώ εισροές-ρεκόρ παρατηρήθηκαν επίσης στην Ινδία, την Αυστραλία, τη Νότιο Κορέα, το Βιετνάμ και πολλές άλλες χώρες.

Η μεγάλη αναθεώρηση στις εισροές στις ΗΠΑ το 2003, που αρχικώς εκτιμώνταν στα 30 δισ. δολ. και τώρα στα 57 δισ. δολ., σημαίνει ότι σε αντίθεση με προηγούμενα δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ ποτέ δεν έδωσαν την πρωτιά στην Κίνα.

Αλλά σε μεγάλο βαθμό οι περσινές εισροές στις ΗΠΑ, όπως και στη Βρετανία, οφείλονται στις αυξημένες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε αντιπαράθεση με τις ”καθαρές” ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ασία.

Γενικότερα, εξάλλου, οι ξένες επενδύσεις στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκαν 14%, στα 380 δισ. δολ.

Αντιθέτως, ο δυναμισμός των εισροών στις αναπτυσσόμενες χώρες, που αυξήθηκαν 40%, στα 233 δισ. δολάρια, ήταν η κινητήρια δύναμη στη συνολική αύξηση των διεθνών ξένων επενδύσεων κατά 2%, στα 648 δισ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v