Πολωνία: Επιφυλάξεις επενδυτών μετά τις εκλογές

Επιφυλακτικά αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος της Πολωνίας και οι ξένοι επενδυτές στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς το κόμμα που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους δεν επιθυμεί τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή και τις ταχείες μεταρρυθμίσεις που πρεσβεύει το κόμμα με το οποίο πιθανότατα θα συγκατοικήσει.

Πολωνία: Επιφυλάξεις επενδυτών μετά τις εκλογές
Τα κόμματα της κεντροδεξιάς θριάμβευσαν στις εκλογές της Πολωνίας, καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στην κυβερνητικό Συνασπισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εξασφάλισε 26,6% των ψήφων και το Βήμα των Πολιτών (ΡΟ) 24,1% μετά την καταμέτρηση του 60% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπου το κόμμα που εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους θα διορίσει τον πρωθυπουργό και θα καθοδηγήσει τον σχηματισμό κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι την πρωθυπουργία θα αναλάβει ο Jaroslaw Kaczynski του PiS, ενός κόμματος που απρόσμενα εξασφάλισε τη νίκη, καθώς στις δημοσκοπήσεις προηγείτο επί μακρόν το Βήμα των Πολιτών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και οι ξένοι επενδυτές αναμένεται να αντιδράσουν με επιφυλάξεις στο αποτέλεσμα, καθώς το PiS έχει αντιταχθεί σθεναρά στον ενιαίο φορολογικό συντελεστή που πρότεινε το ΡΟ, εκτιμώντας ότι θα ευνοήσει τους εύπορους και θα επιβάλλει επιπλέον βάρη στους φτωχότερους πολίτες.

Τα ηγετικά στελέχη του PiS δηλώνουν ότι ”πιστεύουν” στην ελεύθερη αγορά.

Είναι ωστόσο παράλληλα επιφυλακτικοί όσον αφορά ταχεία ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και θέλουν να διαδραματίζει το κράτος πολύ πιο δραστήριο ρόλο στον έλεγχο της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v