Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήσεις επιτοκίων προμηνύουν οι δηλώσεις G7

Οι αυξανόμενες ανησυχίες που εξέφρασαν οι ”τιμονιέρηδες” της παγκόσμιας οικονομίας για πιθανή υποτίμηση των οικονομικών κινδύνων υποδεικνύουν κατά τους αναλυτές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη θα αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό διάστημα ακόμη.

Αυξήσεις επιτοκίων προμηνύουν οι δηλώσεις G7
Οι αυξανόμενες ανησυχίες που εξέφρασαν οι ”τιμονιέρηδες” της παγκόσμιας οικονομίας για την πιθανή υποτίμηση των οικονομικών κινδύνων υποδεικνύουν κατά τους αναλυτές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη θα αυξάνουν τα επιτόκια για αρκετό διάστημα ακόμη.

Αν και αυτή η προοπτική είναι πρακτικώς προεξοφλημένη σε ορισμένες αγορές, όπως την αμερικανική, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ”ακούστηκε” στη σύνοδο της Group of Seven και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από Ευρωπαίους τραπεζίτες.

Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Axel Weber και ο Erkki Liikanen, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια εάν η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μολονότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι ”κατάλληλα” για την ώρα και τροφοδοτούν την ανάπτυξη, η υπερβολική ρευστότητα και το αυξημένο ενεργειακό κόστος συνιστούν απειλή για τον πληθωρισμό και κάποια στιγμή η ΕΚΤ θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει, δήλωσαν ο Weber και ο Liikanen σε διαφορετικές συνεντεύξεις που παρέθεσαν κατά την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 συνεδρίασαν στις παρυφές της συνόδου. Τα σχόλια των δύο τραπεζιτών καταδεικνύουν ότι σίγουρα η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να μειώσει τα επιτόκια, εν αντιθέσει με τις παραινέσεις του ΔΝΤ για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής εφόσον επιβραδυνθεί εκ νέου η ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v