Ν.Γκαργκάνας: Ο πληθωρισμός βασική μέριμνα της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός, και όχι η ανάπτυξη, αποτελεί την πρωταρχική μέριμνα της ΕΚΤ, δήλωσε ο Νικόλαος Γκαργκάνας, επιβεβαιώνοντας τη διατήρηση σταθερής πιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, έως ότου αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου.

Ν.Γκαργκάνας: Ο πληθωρισμός βασική μέριμνα της ΕΚΤ
Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι συνακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πρωταρχική μέριμνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Νικόλαος Γκαργκάνας, επιβεβαιώνοντας κατά τους αναλυτές τη διατήρηση σταθερής πιστωτικής πολιτικής στην ευρωζώνη, έως ότου αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι τιμές των ομολόγων στη γερμανική και την ευρωπαϊκή αγορά αντέδρασαν με αισθητή πτώση στις δηλώσεις.

Ο κ. Γκαργκάνας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό παρά για την ανάπτυξη, αλλά πάντως τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί στην αγορά ”δευτερογενές πληθωριστικό κύμα” εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου.

”Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί” όσον αφορά τον πληθωρισμό, δήλωσε, τονίζοντας ότι ”οι αγορές αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε εάν εκδηλωθεί δευτερογενής κύκλος πληθωριστικών πιέσεων.

”Για την ώρα”, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Παγκόσμιας Τράπεζας που θα αρχίσει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, ”οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υπό έλεγχο”.

Οι δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα απηχούν τις απόψεις του διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που το ΔΝΤ πιέζει την τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια εάν επιβραδυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v