Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών (update)

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας παραιτήθηκε από το αξίωμά του, καθώς δεν κατόρθωσε να ωθήσει σε παραίτηση τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας και δεν θέλει να εκδηλωθούν διενέξεις μεταξύ τους στις συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παραιτήθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών (update)
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Domenico Siniscalco παραιτήθηκε από το αξίωμά του, καθώς δεν κατόρθωσε να ωθήσει σε παραίτηση τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Antonio Fazio και δεν θέλει να εκδηλωθούν διενέξεις μεταξύ τους στις συναντήσεις στο πλαίσιο της συνόδου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Παγκόσμιας Τράπεζας που αρχίζει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

Ο 51χρονος υπουργός κατέθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Silvio Berlusconi αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Η αποχώρησή του πραγματοποιείται 10 ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού 2006, ο οποιός θα περιλαμβάνει περικοπές των δαπανών 11,5 δισ. ευρώ.

Ο Siniscalco ζήτησε πρώτη φορά από τον Fazio να παραιτηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά τις ενδείξεις ότι ο κεντρικός τραπεζίτης ευνόησε ιταλική τράπεζα εις βάρος ξένης όσον αφορά την εξαγορά άλλης ιταλικής τράπεζας, ”τσαλακώνοντας” την αξιοπιστία της χώρας.

Η αιφνίδια παραίτηση του υπουργού αναδεικνύει τις βαθιές ”ρωγμές” που υπάρχουν στην κεντρο-δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Berlusconi, οι οποίες και έχουν ωθήσει την κυβέρνηση κοντά στην κατάρρευση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου ”πίσω” από την κεντρο-αριστερή αντιπολίτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v