Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο NYSE εισάγεται η Excel Maritime Carriers

H Excel Maritime Carriers Ltd, εταιρία μεταφοράς ξηρού φορτίου με δραστηριότητα στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της για την εισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΝΥSE).

Στο NYSE εισάγεται η Excel Maritime Carriers
H Excel Maritime Carriers Ltd, εταιρία μεταφοράς ξηρού φορτίου με δραστηριότητα στον τομέα των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της για την εισαγωγή των μετοχών της στο Xρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΝΥSE),το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, ύστερα από 16 χρόνια στο American Stock Exchange (AΜΕΧ).

Η Διoίκηση του ΝΥSE έκανε δεκτή την αίτηση της. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Εxcel στο NYSE ξεκίνησε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2005. Η Εxcel, αν και θα αποσύρει τις μετοχές της από το AMEX, θα διαπραγματεύεται στο NYSE με το ίδιο σύμβολο ”ΕΧΜ”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρίας κ. Χριστόφορος Γεωργάκης σχολίασε: ”Παράλληλα με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου ανάπτυξης της Εταιρίας, που είχε ως αποτέλεσμα την επέκταση του στόλου της σε 18 πλοία ξηρού φορτίου, άρχισε η εφαρμογή μιας σειράς πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας της Εταιρίας, την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους μας.

Στα πλαίσια αυτά, η εισαγωγή των μετοχών της Εταιρίας μας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σηματοδοτεί ένα σημαντικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξής της. Το ΝΥSE αποτελεί κυρίαρχη επιλογή εταιριών από όλο τον κόσμο για την εισαγωγή τους στην αμερικάνικη κεφαλαιαγορά.

Είμαστε σίγουροι ότι η εισαγωγή μας στο NYSE, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του χώρου, θα ενισχύσει τη θέση και την αναγνώρισιμότητα της Εταιρίας μας στο επενδυτικό κοινό. Επίσης, πιστεύουμε ότι η διεθνής εμβέλεια του ΝΥSE θα αυξήσει την εμπορευσιμότητα και την ποιότητα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρίας μας, αποφέροντας σημαντικά ωφέλη για τους μετόχους της.

Αυτή η νέα σημαντική πρωτοβουλία είναι μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής μας για την μεγιστοποίηση της μετοχικής αξίας, δίνοντας βάρος όχι μόνο στην ποιότητα των εμπορικών δραστηριοτήτων αλλά και στην ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης και των σχέσεων της εταιρίας μας με τους επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του NYSE κ. Α. Τhain σχολίασε: ”Καλωσορίζουμε την Εxcel Maritime στην οικογένεια των εισηγμένων εταιριών του NYSE. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φιλοξενεί πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες παγκοσμίως.

Αναμένουμε ότι με την εισαγωγή της στο NYSE, η Excel θα διευκολύνει την πρόσβασή της στο ευρύ επενδυτικό κοινό και θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, όπως μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη εμπορευσιμότητα των μετοχών της”.

Ποια είναι η Excel:

Η εταιρία, εισήχθηκε στο Αμερικανικό Χρηματιστήριο ” ΑΜΕΧ” το 1989, ως ” Β+Η Μaritime Carriers”. Το 1998 εξαγοράστηκε από τον μέτοχο κ. κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδη και μετονομάστηκε σε ” Εxcel Maritime Carriers Ltd”. Ο κ. Παναγιωτίδης είναι σήμερα Πρόεδρος του Διοικητικού Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας.

Tη διαχείρηση των πλοίων της Εταιρίας την έχει αναλάβει η 100 % θυγατρική της εταιρία Maryville Maritime Inc. Η Maryville ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 89/67 το 1983 από όπου και ξεκίνησε τις δραστηριότητες της ως διαχειρίστρια εταιρία από τον κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδη.

Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα έχοντας διαχειριστεί πάνω από 70 πλοία ξηρού φορτίου όχι μόνο της Excel Maritime Carriers Ltd αλλά και εταιριών διαφορετικών συμφερόντων. Γενικός Διευθυντής της Maryville από το 1992 είναι ο κ. Γεώργιος Αγαδάκης ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο στην εταιρία από την ίδρυσή της και κατέχει επίσης τη θέση του αντιπροέδρου της Εxcel Maritime Carriers Ltd.

Η πρόσφατα έντονη ανάπτυξη της Excel Maritime Carriers Ltd, μεγαλομέτοχοι της οποίας είναι τα μέλη της οικογένειας Παναγιωτίδη, οφείλεται στην πλήρη εκμετάλλευση κεφαλαίων 176 εκατομμυρίων δολαρίου που αντλήθηκαν από την Αμερικανική κεφαλαιαγορά μέσω δύο δημοσίων εγγραφών μετοχών το Δεκέμβριο του 2004 και τον Μάρτιο του 2005. Ως αποτέλεσμα, ο στόλος της Εxcel Maritime Carriers Ltd αυξήθηκε σε 18 πλοία ξηρού φορτίου συνολικού τοννάζ 1,1 εκατομμυρίων dwt.

Παράλληλα με την μεταφορά της Excel στο ΝΥSE και την αύξηση του στόλου της, η Διοίκηση της Εταιρίας έχει ξεκινήσει να υλοποιεί μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ήδη έχει δημιουργηθεί τμήμα εσωτερικού ελέγχου και έχει έγκαιρα ξεκινήσει η διαδικασία συμμόρφωσης της με τις απαιτήσεις του Αμερικανικού νόμου ”Sarbanes –Oxley”, η τήρηση του οποίου καθίσταται υποχρεωτική από τα μέσα του 2006 για όλες τις διεθνείς εταιρείες εισηγμένες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά.

Σε αυτά τα πλαίσια, με σκοπό την ενίσχυση της αξιοπιστίας της εταιρίας, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συχνότητα, ποιότητα και διαφάνεια της πληροφόρησης πρός το επενδυτικό κοινό καθώς και στην εταιρική διακυβέρνηση, στα πλαίσια της οποίας εντάθηκε η υπευθυνότητα των μελών του Δ.Σ και αυξήθηκε ο αριθμός των ανεξάρτητων μελών του έτσι ώστε να αποτελούν την πλειοψηφία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v