Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές μάχες στον πόλεμο των ακριβών καυσίμων

Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τις πιέσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρίες και τον OPEC για να χαμηλώσουν οι τιμές, ενώ παράλληλα ορισμένα κράτη λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να ελαφρύνει το βάρος του ακριβού κόστους καυσίμων για τις παραγωγικές τάξεις.

Ευρωπαϊκές μάχες στον πόλεμο των ακριβών καυσίμων
Με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνουν τις πιέσεις προς τις πετρελαϊκές εταιρίες και τον OPEC για να χαμηλώσουν οι τιμές, ενώ παράλληλα ορισμένα κράτη, όπως η Γαλλία, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να ελαφρύνει το βάρος του ακριβού κόστους καυσίμων για τις παραγωγικές τάξεις.

Ήδη στην Αγγλία πραγματοποιούνται κοινωνικές διαμαρτυρίες και επίκεινται διαδηλώσεις για τις ακριβές τιμές του πετρελαίου. Μια ομάδα διαμαρτυρίας κάλεσε τους πολίτες να μπλοκάρουν τα διυλιστήρια σε όλη τη χώρα, σήμερα, αλλά οι οδηγοί φορτηγών μέχρι στιγμής δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα. Κάτι ανάλογο που είχε γίνει το 2000 είχε προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στα βενζινάδικα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin ανακοίνωσε χθες πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για τους αγρότες που πλήττονται από τα ακριβά καύσιμα, ενώ το Παρίσι πιέζεται επίσης να μειώσει το φόρο καυσίμων για τους ταξιτζήδες, του φορτηγατζήδες και τους ψαράδες.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της χώρας Jacques Chirac ζήτησε από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις να χαμηλώσουν τις τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης ”περισσότερο από τα λίγα σεντς που έκοψαν ορισμένες εταιρίες τις τελευταίες μέρες”.

Την ίδια ώρα ο Σουηδός πρωθυπουργός Goran Persson ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει πρόγραμμα μείωσης της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2020, με μέτρα όπως αύξηση δαπανών σε εναλλακτική ενέργεια, αναβάθμιση της αιολικής ενέργειας και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και μείωση των φόρων στα αυτοκίνητα που καίνε φυσικό αέριο.

Στη Βρετανία, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών Gordon Brown επανέλαβε τις επικρίσεις προς τον OPEC, ζητώντας διαφάνεια όσον αφορά στα αποθέματα του καρτέλ και τις κινήσεις των μελών του στον κλάδο επενδύσεων σε νέες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v