Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά-μαμούθ από Gas Natural για Endesa (upd)

Πρόταση εξαγοράς της Endesa προς 22,5 δισ. ευρώ (22,5 δισ. δολάρια) εξετάζει να καταθέσει η Gas Natural, με σκοπό να δημιουργήσει έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως.

Προσφορά-μαμούθ από Gas Natural για Endesa (upd)
Η Gas Natural, ο μεγαλύτερος παροχέας φυσικού αερίου της Ισπανίας, κατέθεσε προσφορά 22,7 δισ. ευρώ σε μετοχές και ρευστό για την επιχείρηση κοινής ωφέλειας Endesa, επιχειρώντας την μεγαλύτερη εξαγορά κοινωφελούς οργανισμού στην ιστορία.

Η Gas Natural προσφέρει 21,45 ευρώ ανά μετοχή, 12% υψηλότερα από την χθεσινή τιμή κλεισίματος και θα αναλάβει τα χρέη της Endesa, που αντιστοιχούν στα 19,8 δισ. ευρώ με τις μετρήσεις στα τέλη Ιουνίου.

Οι συγχωνεύσεις στον χώρο της κοινής ωφέλειας επιταχύνονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας και οι τιμές και οι επιχειρήσεις αναζητούν περισσότερους πελάτες πριν τις θεσμικές μεταβολές που θα διογκώσουν τον ανταγωνισμό μετά το 2007.

Ο αντιπρόεδρος της Gas Natural Antoni Brufau προσπαθεί να αγοράσει την μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας δύο χρόνια αφότου οι αρχές απέρριψαν την προσπάθειά του να αναλάβει την Νο2, την Iberdrola. Για να προχωρήσει η συμφωνία, η Endesa θα πρέπει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 9 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η γερμανική E.ON, η μεγαλύτερη εισηγμένη κοινωφελής της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να καταθέσει προσφορά για την Scottish Power, την βρετανική επιχείρηση με κεφαλαιοποίηση 18 δισ. δολαρίων.

Η αξία των συγχωνεύσεων που έχουν ανακοινωθεί και συμπεριλαμβάνουν ευρωπαϊκό οργανισμό κοινής ωφέλειας υπερδιπλασιάστηκαν στα 97,7 δισ. δολ. στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η συμφωνία Endesa - Gas Natural θα είναι το ακριβότερο ισπανικό συμβόλαιο μέχρι σήμερα, μεγαλύτερο από την εξαγορά της Airtel από την Vodafone Group προς 13,9 δισ. δολ. το 2000.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί η νέα εταιρία θα διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αξίας 60 δισ. δολαρίων σε Ισπανία, Πορτογαλία και Λατινική Αμερική. Υπενθυμίζεται ότι η Endesa αποτελεί ισπανική ηλεκτρική εταιρία και η ομόεθνη Gas Νatural ενεργειακό όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v