Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση ΑΕΠ β’ τριμήνου (1,1%)

Τα νοικοκυριά της ευρωζώνης μείωσαν τις δαπάνες στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ΑΕΠ των ”12” αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο και 1,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2004.

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση ΑΕΠ β’ τριμήνου (1,1%)
Τα νοικοκυριά της ευρωζώνης μείωσαν τις δαπάνες στο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, δήλωσε ότι περιμένει ανάκαμψη της ανάπτυξης στη συνέχεια του έτους, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές στο πλαίσιο της υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ”12” αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο και 1,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2004.

Πρόκειται για επιβράδυνση έναντι του α’ τριμήνου, όταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στο 0,4% σε μηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη ευθυγραμμίστηκε τόσο με την αρχική εκτίμηση που είχε κάνει η Eurostat τον προηγούμενο μήνα όσο και με τις εκτιμήσεις των ιδιωτών οικονομολόγων.

Αλλά η ετήσια ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του 1,2% και χαμηλότερη και από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η επιβράδυνση αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στην αποδυνάμωση των καταναλωτικών δαπανών, που υποχώρησαν 0,1% ύστερα από αναιμική ανάπτυξη 0,2% στο α’ τρίμηνο.

Αντιθέτως, οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανέκαμψαν στο β’ τρίμηνο εμφανίζοντας ανάπτυξη 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v