Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ε.Ε.: Νέα πλαφόν σε εισαγόμενα κινεζικά ρούχα

Ομάδα εμπορικών εκπροσώπων της Ε.Ε. μεταβαίνει στην Κίνα σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση όσον αφορά τα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία, καθώς τρεις ακόμη κατηγορίες ειδών ρουχισμού υπάχθηκαν σε πλαφόν εισαγωγής.

Ε.Ε.: Νέα πλαφόν σε εισαγόμενα κινεζικά ρούχα
Ομάδα εμπορικών εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταβαίνει την Τετάρτη στην Κίνα σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση όσον αφορά τα κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που έχουν μπλοκαριστεί στα τελωνεία, καθώς τρεις ακόμη κατηγορίες ειδών ρουχισμού υπάχθηκαν σε πλαφόν εισαγωγής.

Οι φορτώσεις πουκαμίσων, στηθόδεσμων και λινών συσσωρεύονται στα τελωνεία όλης της Ε.Ε. καθώς οι εν λόγω τρεις κατηγορίες ξεπέρασαν το πλαφόν εισαγωγής που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας.

Έξι από τις 10 κατηγορίες που συνολικά καλύπτονται από την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπάγονται πλέον σε καθεστώς ποσόστωσης.

Ετσι, περίπου 59 εκατομμύρια πουλόβερ και 17 εκατομμύρια παντελόνια -τα πρώτα είδη που ξεπέρασαν το πλαφόν- τα οποία είχαν παραγγείλει οι εισαγωγείς και οι λιανέμποροι και είχαν αποσταλεί στην Ευρώπη, να μην είναι δυνατόν να πωληθούν στην αγορά και να παραμένουν αποκλεισμένα σε αποθήκες και τελωνεία.

Οι ποσοστώσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της Ευρώπης, που εκτιμούν ότι η αύξηση των κινεζικών εισαγωγών κάνει ζημιά στους ευρωπαίους παραγωγούς, και στους λιανέμπορους και εισαγωγείς που στηρίζονται στις φθηνές κινεζικές εισαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλείται να απαντήσει σε αυτά τα αντικρουόμενα συμφέροντα, προσπαθεί να επιλύσει την κρίση. Στέλεχος της Κομισιόν δήλωσε ότι ενδεχομένως να επιχειρηθεί να γίνει πιο ελαστική η συμφωνία της 10ης Ιουνίου, μεταθέτοντας κάποιες ποσοστώσεις στο επόμενο έτος ή ανταλλάσσοντας πλαφόν μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v