Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ερευνα για καρτέλ χημικών εταιριών

Για αθέμιτη συνεννόηση καθορισμού τιμών κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις μεγαλύτερες χημικές επιχειρήσεις στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι βρετανικές Imperial Chemicals και Lucite και οι γερμανικές BASF και Degussa.

Κομισιόν: Ερευνα για καρτέλ χημικών εταιριών
Για αθέμιτη συνεννόηση καθορισμού τιμών κατηγορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες από τις μεγαλύτερες χημικές επιχειρήσεις στον κόσμο, μεταξύ των οποίων τις βρετανικές Imperial Chemicals Industries και Lucite και τις γερμανικές BASF και Degussa.

Η Κομισιόν υποπτεύεται ότι οι χημικές εταιρίες ανταλλάσσουν εμπιστευτικά στοιχεία για την αγορά και λειτουργούν καρτέλ στον κλάδο των μεθακρυλικών μονομερών, την ύλη παρασκευής διαφανών πλαστικών και επικαλύψεων, τα οποία χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα και τα καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, θα περιληφθούν στην έρευνα τουλάχιστον 12 μεγάλες εταιρίες.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντόνια Μοσάν δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες πως οι χημικές εταιρίες εφαρμόζουν fixing τιμών, ανταλλάσσουν απόρρητες εμπορικές πληροφορίες και συμφωνούν μεταξύ τους σχέδια μετακύλισης του επιπλέον κόστους στους πελάτες.

”Αποφασίστηκε να ανοίξει επίσημη έρευνα εναντίον ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών παραγωγών,” δήλωσε η κυρία Μοσάν, χωρίς να κατονομάσει τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, που αφορούν την περίοδο 1995-1999, οι εταιρίες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που αντιστοιχούν μέχρι και στο 10% των ετήσιων πωλήσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v