Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή ήττα στον ”πόλεμο της μπανάνας”

Παράνομο κήρυξε τον νέο δασμό που επιβάλλει η Ε.Ε. στις εισαγωγές μπανάνας ο ΠΟΕ, μετά από προσφυγή κρατών Λατινικής Αμερικής, που εκτιμούν ότι θα έχει ”καταστροφικές συνέπειες” στις οικονομίες και τις εξαγωγές τους.

Ευρωπαϊκή ήττα στον ”πόλεμο της μπανάνας”
Παράνομο ανακήρυξε τον νέο δασμό που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές μπανάνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Ο οργανισμός τάχθηκε υπέρ της προσφυγής κρατών Λατινικής Αμερικής, που ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα έχουν ”καταστροφικές συνέπειες” στις οικονομίες και τις εξαγωγές τους.

Σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο 2006, στις εισαγωγές θα επιβάλλεται δασμός 230 ευρώ ανά τόνο.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να περιχαρακωθούν οι εξαγορές από τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού- χώρες που κατά κανόνα εντάσσονται στις πρώην αποικίες ευρωπαϊκών κρατών και απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση της Ευρώπης.

Ο τελωνειακός δασμός που πληρώνουν σήμερα οι λατινοαμερικάνοι εξαγωγές διαμορφώνεται στα 75 ευρώ ανά τόνο για τους πρώτους 2,7 εκατ. τόνους και 680 ευρώ ανά τόνο στα μεγαλύτερα μεγέθη.

Οι παραγωγοί της Λατινικής Αμερικής καταλαμβάνουν το 60% της ευρωπαϊκής αγοράς και οι ”πρώην αποικίες” 20% ενώ οι εγχώριες μπανάνες, κυρίως από την Ισπανία και τα γαλλικά νησιά, καταλαμβάνουν το υπόλοιπο 20%.

Μετά από μια σειρά διαμάχες στην δεκαετία του 1990, γνωστές ως ο ”πόλεμος της μπανάνας”, η Ε.Ε. υποχρεώθηκε να αλλάξει το τωρινό σύστημα, το οποίο θεωρείται ότι πλήττει τις αμερικανικές και λατινοαμερικανικές εταιρίες, και να επιβάλλει τους νέους δασμούς που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο 2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v