Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό έτους οι ναυλώσεις τάνκερ τον Ιούλιο

Οι ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων για τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έφτασαν σε υψηλό έτους τον Ιούλιο, με διπλασιασμό του κόστους αποστολής, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή του OPEC.

Σε υψηλό έτους οι ναυλώσεις τάνκερ τον Ιούλιο
Οι ναυλώσεις δεξαμενόπλοιων για τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα της φετινής χρονιάς τον Ιούλιο, με διπλασιασμό του κόστους αποστολής, καθώς αυξήθηκε η παραγωγή του OPEC.

Η Royal Dutch/Shell Group, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, ναύλωσε τα περισσότερα σκάφη. Συνολικά, ναυλώθηκαν 119 σούπερ-τάνκερ για την μεταφορά πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα στα διϋλιστήρια των ΗΠΑ, της Ασίας και της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζει το Bloomberg.

Τα πετρελαιοφόρα , που ονομάζονται VLCC (very large crude carriers) έχουν δυνατότητα μεταφοράς 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα έκαστο. Η Shell ναύλωσε 10 τάνκερ σε συμβόλαια spot, όπως ονομάζονται τα συμβόλαια ενός δρομολογίου. Οι τιμές των ναύλων για τα ταξίδια στην Ασία έχουν διπλασιαστεί τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, μετά την αύξηση της παραγωγής του OPEC.

Κατά τους αναλυτές, αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι εξαγωγές του OPEC έχουν αυξηθεί, περισσότερο κι από τα 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα που δεσμεύθηκε να παράγει επιπλέον το καρτέλ. Συνήθως οι κρατήσεις πετρελαιοφόρων είναι χαμηλές αυτή την περίοδο του έτους. Τα VLCC διαχειρίζονται το 47% της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου.

Τις δεύτερες περισσότερες ναυλώσεις μετά την Shell έκαναν η Exxon Mobil και η Chevron, που έκλεισαν από οκτώ τάνκερ έκαστη τον Ιούλιο. Η Saudi Aramco και η China International United Petroleum & Chemicals ναύλωσαν από 7 δεξαμενόπλοια κάθε μια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v